Bestaat er een tatoeëerder opleiding?

Bestaat er een tatoeëerder opleiding in Nederland?

Waar vind je een tatoeëerder opleiding in Nederland? Die is er niet. Er zijn geen voltijd of parttime opleidingen die zich focussen op het leren zetten van tatoeages. Bijna elke tattoo artiest waarbij je tegenwoordig een tattoo kan laten zetten heeft zelf het vak geleerd. Maar dat wil niet zeggen dat hij helemaal in zijn eentje jarenlang in zijn kelder heeft voortgeploeterd. De beste manier om het vak te leren en zelf tatoeëerder te worden, is namelijk om het af te kijken van een ervaren meester. Zorg er voor dat je een leerplek regelt bij een tattoo shop of studio.

Waarom bestaat er geen tatoeëerder opleiding?

Omdat het animo daarvoor gewoon te laag is. Er zijn te weinig studenten die een tatoeëerder opleiding willen volgen om zo’n opleiding op te starten. Iemand die enthousiast is over tattoos zal bovendien veel meer de neiging hebben om op eigen houtje aan de slag te gaan. Dat is ook voor jou een goed idee: ga schetsen, zet tattoos op nephuid, zoek contact met tattoo artists en met andere mensen in het wereldje. Via via kom je hier verder dan via een klassikale opleiding – tatoeëerder worden is iets voor mensen die actie ondernemen en een flinke drive hebben!

Hoe je een leerplek kan bemachtigen?

Om jou aan te nemen als leerling wil een tatoeëerder weten dat hij zijn tijd goed investeert. Hij zal namelijk flink wat tijd kwijt zijn aan jou opleiden, en jou de gelegenheid geven om te oefenen met tatoeëren. De beste manier om hem te overtuigen dat jij zijn moeite waard bent, is door een geweldig portfolio te laten zien. Een boek dus, en liefst ook een website of andere online plek, waar je al je tattoos (al dan niet op kunsthuid) op foto hebt verzameld. Als jij dan ook nog tijdens een babbeltje de artiest kan overtuigen hoe enthousiast over het vak bent en hoe graag je wil opklimmen tot volwaardige tatoeëerder, dan heb je een goede kans om hem te overtuigen. Lukt het bij de eerste tattoo shop niet? Probeer het dan bij de volgende. Een leerplek bij een tattoo-shop is hard werken, ook bij het uitvoeren van vervelende klusjes. Maar het is een geweldige manier om uit te groeien tot een professional, onder de hoede van iemand die precies weet hoe de praktijk er uitziet.

Een korte tatoeëerder opleiding volgen?

Er zijn dus geen dedicated opleidingen waarbij je over de loop van meerdere jaren een tatoeëerder leert worden. Maar er zijn wel korte cursussen, die je flink wat basisvaardigheden kunnen aanleren. Deze cursussen worden door het hele land gegeven duren een week tot een maand –  hoe langer hoe beter. Zeker als ze worden gegeven door een artiest of studio met enige naamsbekendheid kunnen ze van goede kwaliteit zijn. Je kunt hier uitgebreid oefenen op kunsthuid, en krijgt bovendien waardevolle informatie over de theorie. Bijvoorbeeld over de verschillende tattoo stijlen die je kan zetten, over het hygiënisch plaatsen van tatoeages, hoe je inspiratie op kan doen, welke technische hulpmiddelen (zoals een tablet) je kunt gebruiken, hoe de werking van de tattoo machine is en nog veel meer. Als je een cursus volgt, dan kan je daarna een stuk meer dan daarvoren. Wat je daarna nog moet doen is thuis heel veel oefenen, een portfolio opbouwen en een leerplek zien te regelen. Heel veel succes.