Welke tattoo artiesten zijn er in Nederland?

Welke tattoo artiesten zijn er in Nederland

Welke tattoo artiesten zijn er in Nederland?

Je kunt vast een paar bekende internationale helden opnoemen uit de tattoo wereld, maar welke tattoo artiesten zijn er in Nederland? Ons land is geen land waarin bekende, grote stijlen van tatoeages zijn ontstaan. Ook heeft ons land geen eeuwenlange tatoeagetraditie zoals je die in Japan of Nieuw-Zeeland vindt.

Toch zijn er in Nederland verschillende tattoo-artistiesten die tot de absolute top ter wereld behoren. Sinds de jaren 50 hebben een aantal vooruitstrevende artiesten het zetten van tatoeages populair gemaakt in ons land. En daarmee de basis gevormd van de tattoo cultuur zoals we die vandaag de dag kennen. Sommige van deze mensen tatoeëren zelfs nog steeds! En natuurlijk zijn er sinds die tijd heel veel enthousiaste artiesten bijgekomen, die geweldige tattoos van eenzame klasse zetten. Veel binnenlandse en buitenlandse artiesten bezoeken de shops van deze tatoeëerders om een nieuwe tattoo te laten zetten. Hier vind je antwoord op de vraag: welke tattoo artiesten zijn er in Nederland?

1. Joris Mous

Joris Mous staat er bekend om dat hij een nektattoo heeft gezet bij zanger Douwe Bob. Sinds 2001 kan je Joris aantreffen in het House of Tattoos in Amsterdam. Joris heeft een groot deel van zijn inspiratie opgedaan in Indonesië, waar hij onderzoek heeft gedaan naar de tribal tattoos die daar al eeuwenlang worden gezet. Joris zet met zwarte inkt tribals en is behalve zijn tattoo werk ook bekend als de zanger van de Friese ska-rockband Luie Hond.

2. Tattoo Bob

Tattoo Bob heeft een winkel in Katendrecht in Rotterdam. Al sinds het einde van de jaren 60 tatoeëert Bob, van oorsprong zeelui die deze toen beruchte buurt vol prostituees en kroegen bezochten. De studio van Bob werd zo populair dat andere artiesten ook studios openen in dezelfde wijk. Voor een flink aantal jaar was Katendrecht dus de plek om naartoe te gaan als je een tattoo wilde – zelf ‘s nachts was de studio van Bob geopend! En nog steeds runt hij zijn shop, nu samen met zijn vrouw, kinderen en andere familieleden. Bob en zijn professionele team zetten ook piercings, brengen permanente make-up aan en kunnen tattoos verwijderen en vervagen. Bob was ook een van de grondleggers van steriel tatoeëren en van de manier waarop er tegenwoord hygiënisch getatoeëerd wordt – en daar kunnen we allemaal blij om wezen.

3. Dikke Dennis

Dikke Dennis is een echte cultheld uit de wereld van de Nederlandse hardrock en de tattoo scene. Dikke Dennis is een tatoeëerder, zanger en acteur. Hij is ook bekend als de levende mascotte van de rockband Peter Pan Speedrock uit Eindhoven. Dikke Dennis heeft al sinds 1991 een tattooshop in de Amsterdamse Jordaan. Daar kun je onder het genot van een stevige portie hardrock nog steeds tattoos laten zetten door Dennis zelf.

4. Sander Valentijn

Sander Valentijn is de oprichter van Mindfull Tattoos in Arnhem, waar zes artiesten werken. Zijn werk is een abstract spel met vormen en kleuren, vaak met motieven uit exotische culturen en de natuur erin verwerkt. De tattoos van Sander zijn zo strak dat ze wel uit een computergame of cartoon afkomstig lijken te zijn.

5. Henk Schiffmacher

Dit is waarschijnlijk de bekendste tatoeëerder van Nederland. Henk was één van de eerste tatoeëerders van ons land die ook in de mainstream te zien was. Hij heeft veel gedaan om kennis over de scene te verspreiden en het concept van de tattoo populair te maken. Henk heeft verschillende boeken en lexicons ons over de kunst uitgebracht, en heeft een tijdje het Amsterdam Tattoo Museum gerund. Schiffmacher is behalve een bekende tattoo artist ook schrijver en kunstschilder, Zijn zaak Schiffmacher & Veldhoen Tattooing vind je aan de Ceintuurbaan in Amsterdam.

6. Massimo Luciani

Massimo Luciani is een van de artiesten die je kunt aantreffen bij de tattooshop van Henk Schiffmacher Luciano staat bekend om zijn extreem realistische tattoos van onder andere dieren, portretten en schepen. Hij werkt uitsluitend met zwarte inkt.

7. Rachel van Mechelen en Madeleine van Hoogkamer

Deze artiesten runnen The Art Studio in Heeze. Ze tatoeëren met zwarte inkt en maken geweldige portretten met ongelooflijk schaduwwerk. Daarin kan je een prachtige synthese van natuurlijke en fantasy elementen aantreffen. Om je bij deze shop te laten tatoeëren moet je een afspraak maken. Je krijgt hier een persoonlijke service, waardoor het laten zetten van een tattoo The Art Studio echt een artistieke ervaring is.

8. Jeroen Franken

Net als Joris Mous is Jeroen Franken naar Indonesië gereisd om daar de tribal tattoos van de inheemse stammen te verkennen. Dit heeft geleid tot een levenslange fascinatie voor oorspronkelijke culturen en hun tattoo tradities. Op zijn website kan je uitgebreide tribal patronen aantreffen die vaak een heel arm of been of het halve lichaam bedekken. Hij gebruikt niet alleen motieven uit Azië, maar ook uit traditionele Amerikaanse culturen en de Westerse cultuur. Jeroen Franken runt het Seven Seas atelier in Eindhoven en werkt altijd op afspraak.

9. Joey de Boer

Joey de Boer is een tattoo artiest die werkzaam is in Amsterdam. Joey staat er om bekend dat hij extreem subtiele minimalistische tattoos maakt. Met dunne naalden zet hij een vloeiend lijnenwerk dat op een schets of op een handtekening lijkt. Je krijgt hier met minimaal inktgebruik een tattoo die toch een enorme presence heeft. Hetzelfde minimalistische lijnenwerk gebruikt Joey om lettering tattoos te zetten.

10. Sara Koning

Sara Koning maakt extreme realistische afbeeldingen van dieren en mensen. Ze is meesterlijk in het gebruik van zwarte inkt en het aanbrengen van schaduwen en diepe contrasten. Maar in deze levende schilderijen verwerkt ze ook felle kleuren om een watercolor-achtig effect te bereiken. Als je een tatoeage wilt die enorm opvalt en bijna uit je huid lijkt te springen, dan is het de moeite waard om contact op te nemen met Sara Koning, die bij de tattoo shop Ink District in Amsterdam werkt.

11. Bertus Gieskes

Bertus Gieskes runt zijn shop Artis Tattoo in Enschede. Hij werkt vooral in blackwork, en maakt dotwork en Mandala tattoos. Deze mandala’s zijn van hoge kwaliteit en erg uitgebreid. Bij het zetten van zijn tatoeages werkt Bertus met de natuurlijke vormen van het lichaam, en zorgt voor synergie tussen de tatoeage en de lichaamslijnen. Hier vind je geen dertien in een dozijn tatoeages: elk nieuw stuk wordt op maat gemaakt voor de persoon in kwestie.