Tattoo-infectie: alles wat u moet weten

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van tatoeëren is oppervlakkige huidbeschadiging en tatoeage-infectie. Naarmate meer en meer mensen zich wenden tot body art, is het aantal gevallen met infectie-uitkomsten drastisch toegenomen. De reden hiervoor zijn onjuiste tatoeagepraktijken en ongetrainde tatoeëerders die werk uitvoeren in niet-steriele omgevingen.

Aangezien tatoeëren een invasieve procedure is die je huid opent, is een laag die de rest van je lichaam en organen beschermt, huid- en bloedinfecties geen verrassende uitkomst. Het is echter allemaal leuk en aardig totdat je te maken krijgt met een medische professional en je laat testen op virussen zoals hepatitis B, hepatitis C, HIV of bacteriën zoals Staphylococcus.

Dus als u op het punt staat een tatoeage te laten zetten en op de hoogte wilt worden gehouden van de mogelijke nadelige effecten, bent u op de juiste plek. In de volgende paragrafen nemen we een diepe duik in de wereld van tatoeagehuid en bloedinfecties. Dus, zonder verder oponthoud, laten we beginnen!

Tattoo-infecties: het risico op infectie uitgelegd

Tatoeages en pathogenen

Om te begrijpen waarom tatoeage-infecties optreden, is het essentieel om de potentiële bronnen van infecties te begrijpen als het gaat om tatoeëren.

Nu wordt ons lichaam beschermd tegen verschillende bacteriën, virussen en ziekteverwekkers in het algemeen door ons grootste orgaan, de huid. Tijdens het tatoeëren wordt de huid herhaaldelijk en intens doorboord om de inkt in de dermis van de huid te laten plaatsen. Tijdens het proces creëren de gaten die door de tatoeagenaald worden gemaakt een open wond, die verder een ingang voor ziekteverwekkers creëert.

Dus wanneer de ziekteverwekkers de huid binnendringen, verplaatsen ze zich via de bloedbaan naar de est van het lichaam of blijven ze zich in het vers getatoeëerde gebied bevinden. Als gevolg hiervan ervaren mensen huid- en bloedinfecties.

Maar waarom maken ziekteverwekkers zelfs deel uit van het hele tatoeageproces? Moet niet alles steriel, schoon en veilig zijn? Welnu, in de meeste gevallen, wanneer we het hebben over professionals en gerenommeerde tattooshops, is de apparatuur en het milieu steriel en schoon. Maar er is altijd de andere kant van de medaille.

Tatoeages en pathogenen
Opgeslagen Tattoo

De bron van pathogenen en infecties

Dus, waarom hebben ziekteverwekkers, virussen en bacteriën zelfs de mogelijkheid om onze huid en lichaam binnen te dringen tijdens het tatoeëren? Welnu, het kan echt moeilijk zijn om gebeurtenissen zoals virussen en bacteriën te beheersen. Het is essentieel voor tatoeëerders en tattooshops om alles steriel, gedesinfecteerd en piepend schoon te houden. Maar de bronnen van virussen en bacteriën kunnen tal van verschillende dingen zijn. Dat is de reden waarom virus- en bacterieoverdracht tijdens en na het tatoeëren duidelijk is gedefinieerd en gescheiden, afhankelijk van de potentiële pathogene bron;

 • Overdracht van ziekteverwekkers van besmette apparatuur – als de naald het lichaam doorboort besmet is, zoals het al bij iemand anders werd gebruikt of op een andere manier werd blootgesteld aan ziekteverwekkers, is de kans groot dat de ziekteverwekkers tijdens het tatoeëren de huid en de bloedbaan binnendringen.
 • Pathogenen worden overgedragen vanuit de besmette omgeving – als de tatoeageapparatuur op een onrein werkoppervlak en over het algemeen onreine, vervuilde omgeving ligt, dan zullen ze ook besmet raken en de ziekteverwekkers tijdens het tatoeëren bij de klant introduceren.
 • Pathogenen worden overgedragen van de huid van de cliënt – soms dragen mensen virussen en bacteriën op hun huid. Er gebeurt echter niets omdat deze ziekteverwekkers geen manier hebben om het lichaam binnen te komen. Maar tatoeëren stelt de ziekteverwekkers in staat om het lichaam binnen te dringen, omdat de naald gaten in de huid creëert. De ziekteverwekkers komen over het algemeen binnen met behulp van de tatoeagenaald als transportmiddel.
 • Pathogenen worden overgedragen van andere, besmette klanten – soms komen besmette klanten naar een tattooshop om een tatoeage te laten zetten. Hun bloed besmet bijvoorbeeld de tattoomachine en het tattoo bed/stoel. Omdat het niet zichtbaar is, kan dit bloed zich verspreiden en andere instrumenten en oppervlakken in de tattooshop besmetten.

Dus, nu we weten wat de mogelijke bron van pathogene overdracht is, laten we samenvatten door te kijken wanneer deze micro-organismen precies van het ene item naar het andere overgaan;

 • Besmetting treedt op wanneer de tatoeëerders zich niet aan de hygiëneprotocollen houden
 • Het komt ook voor wanneer tatoeëerders dezelfde apparatuur delen op verschillende klanten, zelfs wanneer ze ze steriliseren
 • Micro-organismen verspreiden zich wanneer schone en gebruikte instrumenten in contact komen
 • Ze verspreiden zich ook wanneer steriele instrumenten geplaatst op verontreinigde oppervlakken, en vice versa
 • Besmetting treedt ook op wanneer handschoenen, verbanden en andere apparatuur voor eenmalig gebruik niet onmiddellijk na gebruik worden weggegooid

Notitie: De besmetting kan ook optreden van de tatoeage-inkt. Recente studies hebben aangetoond dat ongeveer 10% van alle tatoeage-inkten al besmet was met bacteriën die pathogeen zijn voor de mens. Deze inkten worden over het algemeen als ‘steriel’ bestempeld, terwijl ze in feite niet veilig en betrouwbaar zijn. Er zijn gevallen waarin agressieve stammen van Escherichia coli ook zijn gevonden in tatoeage-inkten.

Tatoeage-infectie Dermatitis
Opgeslagen Tattoo

Welke pathogenen veroorzaken infecties? – De virussen en bacteriën die infecties veroorzaken

Zoals we al zeiden, kan een reeks infecties optreden van besmette oppervlakken, apparatuur en zelfs de eigen huid van de klant. Maar welke soorten infecties veroorzaken bacteriën en virussen als gevolg van tatoeagecomplicaties?

Als het gaat om bacteriële infecties, hebben we het over het volgende bacteriën;

 • Staphylococcus (MRSA)
 • Streptococcus
 • Pseudomonas
 • Clostridium soorten
 • Tetanus
 • Tuberculose
 • Lepra

Aan de andere kant, als het gaat om virale infecties, wordt het probleem meestal veroorzaakt door een van de volgende Virussen;

 • Hepatitis B
 • Hepatitis C
 • Humaan immunodeficiëntievirus of HIV
 • Herpes
 • Wratten, molluscum en condylomata (virussen die lokale infecties veroorzaken)

Volgens de CDC wordt tatoeëren gemeld als de bron van infecties en uitbraken van ziekten, meestal hepatitis B, hepatitis C en wratten. De reden dat er zo’n hoge prevalentie is van hepatitis B- en C-gevallen in tatoeageomgevingen en -praktijken ligt in het feit dat deze virussen slechts een klein entmateriaal (pathogeen voor het eerste contact) nodig hebben om een persoon te infecteren.

Gelukkig is er geen groot aantal gevallen van bacteriële infecties geweest, hoewel de precieze gegevens nog steeds ontbreken. Over het algemeen wordt aangenomen dat het immuunsysteem de meerderheid van bacteriën en virussen kan bestrijden, maar mensen met een verminderd immuunsysteem en vooral kwetsbaar in geval van directe blootstelling.

De symptomen en resultaten van infecties

Als het gaat om symptomen van tatoeage-infecties, zijn de dingen vrij eenvoudig. De symptomen zijn onder meer;

 • Continue tatoeage sijpelen en bloeden die niet ophouden in de eerste 24 uur
 • Ontwikkeling van uitslag, roodheid, pijn en bultjes in het getatoeëerde gebied
 • Tatoeagedrainage en onvermogen om uit te drogen
 • Ontwikkeling van koorts en algemene slechte conditie
 • Ervaring met koude rillingen, schudden en zweten
 • Toenemende pijn in het getatoeëerde gebied
 • De verergering van de zwelling en drainage

In de meeste gevallen blijven infecties oppervlakkig en hebben ze alleen invloed op de getatoeëerde huid. In ernstige infectiegevallen kan men onmiddellijke medische aandacht en zelfs chirurgische incisie nodig hebben om de infectie te verwijderen en te voorkomen dat deze zich verspreidt. Ernstige infecties kunnen optreden in de vorm van zwelling van een hele ledemaat.

Er zijn gevallen waarin huidinfectie helaas de infectie van het bloed wordt. Bacteriën kunnen van de tatoeage in de bloedbaan terechtkomen en over het lichaam bewegen. Als gevolg hiervan kan er sepsis, hoge koorts, aantasting van vitale organen en zelfs de dood optreden. Dit alles kan gelukkig worden voorkomen door de juiste medische aandacht en antibioticabehandeling.

Als het gaat om mycobacteriële infectie, is het belangrijk om vooral voorzichtig te zijn en je bewust te zijn van de symptomen en resultaten. Dit type infectie ontwikkelt zich langzaam. Het is over het algemeen afkomstig van verontreinigd kraanwater dat wordt gebruikt om inkt te verdunnen voor tatoeages. Mycobacteriële infecties zijn zeldzaam en kunnen alleen worden ontdekt via speciale diagnostische bemonstering.

Verschillende gevallen van tattoo-infecties

Het is belangrijk om te vermelden dat tattoo-infecties variëren van de tattoo-stijl en tattoo-locatie. Als een tatoeage zich ergens bevindt met een hoog vochtgehalte, zoals het okselgebied of de lip, is de kans op langdurige genezingsproblemen en mogelijke infectie hoger.

In dergelijke gevallen hoeft er niet eens een eerste contact te zijn met ziekteverwekkers tijdens het tatoeëren; het feit dat het vocht altijd aanwezig is, maakt het moeilijk voor de tatoeage om uit te drogen en te genezen. En van vocht, vooral zweet, is bekend dat het ziektekiemen en bacteriën aantrekt en hen helpt groeien en ontwikkelen.

Dere zijn gevallen waarin het type tatoeage of zelfs de uitvoering kan leiden tot een infectie. Het is bijvoorbeeld bekend dat stick-and-poke-tatoeages infecties veroorzaken vanwege de meer verouderde methode van tatoeëren (met alleen de naald).

Omdat stick-and-poke tatoeages diy-ed kunnen zijn, gebruiken mensen ongepast en vies gereedschap, zoals peninkt bijvoorbeeld. Als gevolg hiervan treden ontstekingen en infecties op.

Notitie: Het is ook belangrijk om te vermelden dat lasertattoo-verwijderingsprocedures ook tot infecties kunnen leiden. De infecties treden vaak op als gevolg van een allergische reactie of als gevolg van onjuiste nazorg na voltooiing van de procedure.

In veel gevallen begint het behandelde gebied zwaar te blaren en vermijden mensen het reinigen en desinfecteren. Als gevolg hiervan raakt het gebied ontstoken, geïnfecteerd en in plaats van een schone huid, eindigen mensen met littekens.

ongepaste manier veroorzaken tattoo Infecties
Opgeslagen Tattoo

Tatoeage-infectie tijdens het genezingsproces

Het is minder algemeen bekend dat een tatoeage geïnfecteerd kan raken, zelfs nadat deze is gedaan. Micro-organismen kunnen hun weg naar het lichaam vinden via de tatoeage zolang het in de genezingsfase is. Zoals je misschien weet, is een verse tatoeage een open wond die tijd nodig heeft (tot 7 dagen) om volledig te sluiten en naar genezing te gaan (vorming van nieuwe huidlagen en uitdrogen).

Daarom is het belangrijk om uit de buurt te blijven van mogelijk besmette omgevingen en situaties. Bijvoorbeeld;

 • Terwijl de tatoeage geneest, moet u uw huisdieren niet in hetzelfde bed laten slapen als u; ziektekiemen en bacteriën van uw huisdier kunnen gemakkelijk hun weg vinden naar uw helende tatoeage en een infectie veroorzaken.
 • Als de tatoeage niet wordt schoongemaakt nadat deze is gestopt met sijpelen en bloeden, kan dit leiden tot ontsteking en infectie als gevolg van overtollig vocht.
 • Als de tatoeage bedekt is met lotion en vaseline terwijl deze geneest, kan het product de tatoeage verstoppen, voorkomen dat deze ademt en uitdroogt. Als gevolg hiervan kan het opgesloten vocht ontstekingen en infecties veroorzaken.
 • Als u geen losse kleding draagt terwijl de tatoeage geneest, kan het materiaal aan de tatoeage kleven en potentiële ziektekiemen en bacteriën in de wond overbrengen. Als gevolg hiervan moet u het materiaal van de tatoeage losmaken, mogelijk de wond heropenen en infectie riskeren.

Lees ook: Hoe te slapen met een nieuwe tatoeage: 8 tips van expert

Tattoo Infectie Behandeling

In het geval van milde tatoeage-infecties, zoals bulten en huiduitslag, zijn ze vrij gemakkelijk thuis te beheren. Door wat antibacteriële zalf, een goede reiniging van de tatoeage en een goed dieet te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat uw immuunsysteem de infectie vanzelf zal bestrijden.

Als de infectie echter ernstig is en ernstige symptomen veroorzaakt, zoals zwelling, drainage, koorts en toenemende pijn, dan is het tijd om een arts te bezoeken. Medische hulp in dergelijke gevallen is CRUCIAAL. Uw arts moet de oorzaak van de infectie vaststellen en vervolgens de juiste behandeling voorschrijven.

In de meeste gevallen kan de infectie worden beheerd door antibiotica die een paar weken tot een paar maanden kunnen worden gebruikt; dit hangt natuurlijk af van de ernst van de infectie.

In het geval van een bacteriële infectie, vooral MRSA, zullen antibiotica niet helpen. Een dergelijke bacteriële infectie manifesteert zich meestal in de vorm van een abces. De behandeling omvat dus meestal abcesbehandeling (drainage), in plaats van de daadwerkelijke behandeling van de infectieoorzaak.

Helaas kan er in ernstige infectiegevallen ook een chirurgische ingreep nodig zijn. In dergelijke gevallen zal de arts het geïnfecteerde vlees en weefsel wegsnijden om te voorkomen dat het het gezonde weefsel aantast en zich over het lichaam verspreidt.

Tattoo Infectie Preventie Maatregelen

We weten dat het na al deze informatie moeilijk zou zijn om een tatoeage te laten zetten zonder de angst dat dingen de verkeerde kant op gaan. Hoewel tatoeage-infecties een ding zijn, zijn ze vrij eenvoudig te vermijden en te voorkomen. Hier leest u hoe u als klant of als tatoeëerder een tatoeage-infectie kunt voorkomen;

Als klant

 • Zorg ervoor dat je vers gedoucht en geschoren naar je tattoo-afspraak komt
 • Vermijd het aanraken van de tatoeage zonder eerst je handen te reinigen en te desinfecteren
 • Volg de juiste nazorgroutine
 • Was of breng de eerste 24 tot 48 uur geen lotion aan op je tatoeage
 • Slaap niet met uw huisdieren in hetzelfde bed
 • Probeer losse kleding te dragen
 • Vermijd zwemmen en zweetopwekkende activiteiten
 • Gebruik geen producten op basis van aardolie zoals vaseline
 • Laat je alleen tatoeëren bij erkende, gerenommeerde tattooshops
 • Controleer of uw tatoeëerder de veiligheidsprocedures volgt (gebruikt gesteriliseerde, nieuwe naalden, schoongemaakte apparatuur, reinigt het bed / de stoel, vervangt handschoenen en draagt ze de hele tijd, enz.)

Als tatoeëerder

 • Koop alleen de juiste apparatuur, van gerenommeerde bronnen (vooral de inkt)
 • Zorg voor gedesinfecteerde en gereinigde klantspecifieke zones in de tattooshop
 • Gebruik alleen gereinigde en gesteriliseerde apparatuur
 • Gebruik nieuwe en gesteriliseerde tatoeagenaalden
 • Deel geen apparatuur met andere tatoeëerders
 • Pas op voor het gebied waar u uw apparatuur plaatst en opslaat; zorg ervoor dat dat gebied ook schoon en gedesinfecteerd is
 • Draag altijd handschoenen bij het werken met een klant (bij voorkeur nitrilhandschoenen)
 • Houd er rekening mee dat latex handschoenen bij sommige klanten een allergische reactie kunnen veroorzaken
 • Zorg voor de juiste opslagcontainers met deksels
 • Zorg ervoor dat u schoon linnengoed of wegwerphanddoeken hebt voor bescherming van de klant
 • Zorg voor schone en gesteriliseerde tattoo-verpakkingsmaterialen

Dit zijn slechts enkele van de infectiepreventiemaatregelen die klanten en tatoeëerders moeten volgen. De tatoeëerders hebben strikte maatregelen ter voorkoming van besmetting die moeten worden gevolgd, waaronder gedetailleerde instructies met betrekking tot reiniging, desinfectie en behandeling van besmette of met bloed bevlekte apparatuur.

Laatste gedachten

Het risico op een tattoo infectie is altijd aanwezig, daar bestaat geen twijfel over. Maar door de juiste tatoeëerder te kiezen en door de protocollen als tatoeëerder te volgen, kunt u voorkomen dat de infectie optreedt. Het is over het algemeen veilig om een tatoeage te laten zetten, dus je moet niet voorkomen dat je geïnkt wordt vanwege dit risico.

Zorg er over het algemeen voor dat je goed eet, veel water drinkt en concentreer je op het stimuleren van je immuunsysteem. Op deze manier, zelfs als je wordt blootgesteld aan ziektekiemen, bacteriën en virussen, kan je immuunsysteem ze bestrijden. En, denk gewoon na voordat je inkt en inkt krijgt; kies verstandig en ga voor goede en gerenommeerde professionals.

Lees ook: Verloopt Tattoo Ink? Alles wat u moet weten

Delen is zorgzaam!