De voordelen van een tattoo cursus?

De voordelen van een tattoo cursus?

Een tattoo cursus kan je helpen om beter te worden in tatoeëren. Zeker als je enthousiast bent over tattoos, maar nog geen naald hebt gezet, dan is dit een fantastische kennismaking met deze kunstvorm. We moeten ook weer niet overschatten hoeveel je leert bij zo’n cursus. Die is niet vergelijkbaar met een opleiding. De meeste oefening die je nodig hebt om een goede tatoeëerder te worden doe je gewoon thuis. Of als je geluk hebt, op een leerplek bij een bestaande tattooshop. Lees hier wat je aan en tattoo cursus hebt, en hoe je je verder kunt doorontwikkelen naar een volwaardig tattoo artist.

Hoe werkt een tattoo cursus?

Deze cursussen worden tegenwoordig in veel grote steden gegeven. Vaak worden ze gegeven door grote tattoo shops of door individuele tattoo artists. Laat de workshops die een half dagje duren maar liggen: dit is meer een personeelsuitje, en gaat jouw vaardigheden echt niet opkrikken. Zoek liever een tattoo cursus die minimaal twee weken of een maand duurt. Bij zo’n cursus krijg je in een kleine groep instructie over alles wat met tatoeages te maken heeft. De theorie over het inbrengen van inkt in de huid, hoe de verschillende stijlen eruit zien, hoe je omgaat met je tattoo machine en materiaal, en kennis over hygiëne en over wettelijke regels. En je hebt vooral heel veel gelegenheid om te oefenen op kunsthuid. Daarbij kan je uittesten hoe je met een tattoo machine omgaat, hoe je de naald in de huid aanbrengt, en hoe je verschillende effecten maakt. Hier leer je rechte lijnen te zetten, schaduweffecten toe te passen, en je leert inkt van verschillende kleuren te mixen en door elkaar heen te laten vloeien. Bij al deze oefeningen krijg je feedback van een ervaren tatoeëerder – iets wat natuurlijk extreem waardevol is. Daardoor kan je over de loop van zo’n cursus flink wat praktische vaardigheden opdoen en snel een stuk beter worden.

Hoe kan je na de cursus verder oefenen?

De meeste tatoeëerders zijn autodidact. Ze hebben heel veel uur doorgebracht met thuis tattoos schetsen en die tatoeëren op kunsthuid of varkenshuid. Dit zijn materialen die de structuur van de menselijke huid benaderen. Kunsthuid is niet goedkoop, maar het is de beste manier om te oefenen.

Als het je over de loop van een aantal jaren steeds beter afgaat om verschillende stijlen tattoos te zetten, kan je eens in gesprek gaan met de eigenaar van een tattoo shop. Want je kunt bij verschillende studios een leerwerkplek nemen en daar een tijdlang meedraaien. Verwacht niet dat dit je veel geld op gaat leveren, of dat dit een proces van een paar maandjes gaat worden. Ook zul je veel verschillende klusjes moeten doen die in eerste instantie niet zoveel met tatoeëren te maken lijken te hebben. Zoals klanten ontvangen, de boekhouding doen en koffie zetten.

Het grote voordeel van een leerplek bij een tattoo shop, is dat je precies te weten komt hoe de praktijk van een tattoo shop eruit ziet. Hoe je omgaat met verschillende types klanten, welke stijlen tattoos op dit moment populair zijn, en hoe de financiële kant van een bedrijf eruit ziet. Ondertussen kan je meekijken met werkende artiesten en in je vrije tijd verder oefenen. Op een gegeven moment mag je zelf eenvoudige tattoos bij klanten gaan zetten, en kan je je skills op echte mensenhuid verder uitbouwen. Met een beetje geluk mag je bij de tattoo shop blijven werken, of kom je op een niveau terecht waarop je je als zelfstandige artiest kan presenteren. Onderschat de zwaarte en de duur van dit proces niet. Zelf tattoos leren zetten en werken op een leerplek kan een lange tijd in beslag nemen. Behalve vaardigheid is geduld dan ook één van de belangrijkste eigenschappen van een tatoeëerder.