Hoe keloïden veroorzaakt door piercings te identificeren en te verwijderen

Littekens zijn meestal niet de eerste gedachte (of zelfs de tweede, of derde of een willekeurig getal) die in je opkomt wanneer mensen overwegen een piercing te laten zetten.

Het is niet iets waar vaak over wordt gesproken, maar littekens zijn een mogelijkheid. Wanneer piercings worden gedaan door professionals zoals die van Pierced.co kan het risico op littekens sterk worden geminimaliseerd, maar elke keer dat er een fysieke wond op de huid is, is er altijd een mogelijkheid van littekens en littekenweefsel tijdens de genezing.

Niet alle littekens zijn hetzelfde en keloïde littekens kunnen een ongelukkig gevolg zijn van piercings. Keloïde littekens zijn zichtbare littekens die zich kunnen vormen tijdens het genezingsproces na het piercen. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat als je last hebt van piercing gerelateerde keloïde littekens, ze behandelbaar zijn.

Dus als je op zoek bent naar manieren om van keloïden af te komen, lees dan verder. Deze handleiding kan helpen.

Oor Keloid

Wat zijn Keloïde littekens?

Keloïde littekens verschijnen als een verhoogd litteken op de huid. Wat ze uniek maakt, is dat ze niet alleen de wond zelf bedekken, ze kunnen zich buiten het oorspronkelijke gebied verspreiden en een veel groter deel van de huid overnemen. Dit soort littekens zijn over het algemeen ook lelijk en kunnen bizarre vormen aannemen waardoor ze opvallen.

Keloïde littekens kunnen ook variëren in kleur en kunnen van je huid afkomen. Zodra u dit soort littekens ontwikkelt, is de kans groot dat het in de loop van de tijd kan groeien als het onbehandeld blijft.

Hoe Keloïden zich ontwikkelen

Keloïde littekens kunnen verschijnen tegen het einde van het genezingsproces nadat de huid (en het onderliggende weefsel) is beschadigd. Ze kunnen ook willekeurig verschijnen, maar dat soort keloïden zijn zeldzaam. Deze littekens kunnen verschijnen als gevolg van zowel minimale als intensere schade.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Lichaamspiercings
 • Brandwonden
 • Incisies van operaties
 • Waterpokken/Gordelroos
 • Acne
 • Tattoo verwijderen

Schade is niet beperkt tot de hier genoemde oorzaken. Keloïden kunnen zich ontwikkelen uit een willekeurig aantal huidletsels. Wat er gebeurt, is dat je lichaam in overdrive gaat terwijl je probeert je gewonde huid te herstellen. Het produceert te veel collageen, een eiwit dat de huid versterkt, in een poging om te genezen. Dit collageen geneest niet alleen de wond, maar stapelt zich op om een keloïde litteken te vormen.

Neus piercing Keloid Bult

Waar zullen keloïden zich waarschijnlijk ontwikkelen?

Hoewel keloïden zich overal op het lichaam kunnen ontwikkelen, is de kans groter dat sommige plaatsen ze eerder ontwikkelen dan andere. Deze locaties omvatten de:

 • Borst
 • Terug
 • Bovenarmen
 • Oorlellen
 • Schouders

Keloïden worden niet altijd bepaald door hoeveel je voor je huid zorgt. Er zijn een paar verschillende factoren die een rol spelen in uw waarschijnlijkheid om keloïde littekens te ontwikkelen.

Symptomen van Keloïden

Er zijn een paar kenmerkende kenmerken die gebruikelijk zijn bij de meeste keloïden, waaronder:

 • Beide verschijnen en groeien langzaam in de loop van de tijd, waarbij sommige tot 3-12 maanden nodig hebben om te verschijnen en weken tot maanden om groter te worden.
 • Meestal aanwezig als een verhoogd rood, roze of zelfs paars litteken, waarbij de kleur de neiging heeft om na verloop van tijd donkerder te worden tot een tint donkerder dan uw oorspronkelijke huidskleur.
 • Fysiek voel je anders van textuur dan de omringende huid, waarbij sommige deegachtig of zacht aanvoelen en andere hard of rubberachtig.
 • Zijn vaak gevoelig of veroorzaken pijn of jeuk, waarbij de symptomen over het algemeen afnemen naarmate ze groeien.

Navel Keloid

Hoe keloïden te voorkomen

Het eerste dat u moet begrijpen over het voorkomen van keloïden, is dat sommige aandoeningen buiten uw controle liggen. Niet iedereen zal last hebben van keloïden, maar je genetica speelt wel een rol in hun ontwikkeling. Als je ouders hebt die de neiging hebben om keloïden te ontwikkelen tijdens het genezen, kun je hetzelfde lot ondergaan.

Je leeftijd zal ook een rol spelen in hoe waarschijnlijk het is dat je keloïden ontwikkelt. Mensen tussen de 10 en 30 jaar hebben meer kans om dit soort littekens te ontwikkelen. Na de leeftijd van 30 jaar daalt de kans.

Het is dus niet allemaal goed nieuws. Maak je echter geen zorgen, er zijn enkele stappen die je kunt nemen om je kansen op het ontwikkelen van keloïde littekens te verminderen. De volgende stappen zouden moeten helpen bij het proberen te voorkomen van keloïden.

 1. Verband de wond
 2. Was het elke dag
 3. Zorg ervoor dat u het verband dagelijks verwijdert en was de wond. Breng na het reinigen van de verwonding nieuwe verbanden aan. Schone verbanden zijn de sleutel tot genezing.

Uitgebreide zorg

Zodra de blessure zichtbaar is genezen, wilt u een siliconengelverband of een zelfdrogende gel gebruiken. Keloïde littekens kunnen een paar maanden duren om zich te ontwikkelen. Je zult wil een paar maanden siliconengelverbanden of zelfdrogende siliconengel blijven aanbrengen.

Hoe keloïden te behandelen

Voordat u uw keloïde littekens thuis probeert te behandelen, is het het beste om met een dermatoloog te praten. Zij kunnen u helpen beslissen wat voor soort behandeling voor u zal werken. De vorm van de behandeling hangt af van hoe oud de keloïden zijn, de locatie van het litteken en de grootte en vorm van de littekens. De volgende behandelmethoden zijn gebruikt op keloïden en keloïde littekens.

 • Cryotherapie (invriezen van het litteken)
 • Oliebehandelingen (zullen het litteken niet elimineren, maar zouden het litteken moeten verzachten)
 • Corticosteroïden (medicijnen die naast andere behandelingen worden gebruikt)
 • Medische injecties
 • Bestralingsbehandelingen
 • Chirurgische ingrepen

Er is geen enkele behandeling die werkt als het gaat om het verwijderen van keloïden. De meeste behandelingen helpen het uiterlijk van littekens te verminderen. Houd er rekening mee dat er geen garanties zijn dat behandelingen de keloïden volledig zullen verwijderen. Mogelijk moet u een paar verschillende methoden proberen voordat u degene vindt die het beste bij u past.

Nape Keloid

Risico’s met Keloïden

Er zijn een paar risico’s die gepaard gaan met keloïden. Hoewel ze er pijnlijk uitzien, ervaren degenen die lijden aan keloïden meestal geen pijn. Sommige mensen klagen over jeuk of beperkte mobiliteit, maar meestal niet iets voorbij ongemak. Er is één risico om op je hoede voor te zijn, infectie.

Als u merkt dat een keloïde erg gevoelig is geworden, kan deze geïnfecteerd zijn. Er zal meestal een ontsteking zijn of de huid zal warm aanvoelen. Als dit gebeurt, is het een goed idee om naar een arts te gaan. Sommige keloïde infecties kunnen zich ontwikkelen tot zakken met pus. Deze infectie kan mogelijk niet worden behandeld met eenvoudige antibiotica. Om ernstige gezondheidscomplicaties te voorkomen, moet u medische hulp inroepen als u denkt dat uw keloïde is geïnfecteerd.

Onze favoriete piercing nazorgproducten

Piercing Studio’s bij jou in de buurt

Een ervaren piercer nodig in Mississauga?

Werken met een ervaren piercer kan het verschil maken als het gaat om je piercing ervaring. Als u zich in de
Mississauga, Ontario en heb vragen over oorpiercing, body piercing of sieraden, bel ons of kom vandaag nog langs bij onze piercings studio. We helpen u graag bij het vinden van wat u kunt verwachten en helpen u bij het kiezen van de juiste optie.