Harvey Keitel’s Geweldige Tatoeages in The Grand Budapest Hotel

Er is veel om van te houden over The Grand Budapest Hotel, maar een van onze favoriete aspecten van de film zijn de geweldige tatoeages die worden gedragen door Harvey Keitel.

De Wes Anderson-film wordt beschouwd als een moderne klassieker met Keitel die deel uitmaakt van een sterrencast met topnamen als Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Adrien Brody en Jeff Goldblum.

Celebrity tattoos springen altijd in het oog, maar wat is het verhaal achter de tatoeages op Keitel’s lichaam als hij het personage van Ludwig speelt in The Grand Budapest Hotel?

Fictie, maar gebaseerd op een echt hotel

The Grand Budapest Hotel is een fictieve film, maar een echte locatie bracht Anderson ertoe om de film te maken, die in 2014 werd uitgebracht, hoewel het tijdloos lijkt.

Het Grandhotel Pupp was de inspiratie achter het fictieve Grand Budapest, samen met enkele andere filmparels zoals Bond’s Casino Royale.

Het hotel dateert uit het begin van de 18e eeuw en was populair bij beroemdheden uit die tijd, zoals Johann Sebastian Bach, Johann Wolfgang von Goethe en Richard Wagner.

Gelegen in Karlovy Vary, het hotel blijft open tot op de dag van vandaag en het is populair bij fans van The Grand Budapest Hotel, evenals degenen die gewoon willen genieten van het uitzicht op de rivier de Tepla.

Het filmen vond eigenlijk niet plaats in het Grandhotel Pupp, maar de buitenkant werd gebruikt als inspiratie voor het gebouw in The Grand Budapest Hotel.

Zoals de decorontwerper Adam Stockhausen aan National Geographic vertelde: “Er waren enkele interessante interieurdetails van het hotel die we leuk vonden, zoals de brede gangen met tapijt dat door het midden liep en ramen die licht in de gangen schenen.”

Het Hotel Börse in Görlitz, Duitsland, werd eigenlijk gebruikt voor het grootste deel van de opnames, waarbij de cast en crew allemaal op de locatie verbleven tijdens het productieproces, wat interessant moet zijn geweest.

We kunnen ons alleen maar de gesprekken voorstellen tussen Keitel en Bill Murray tijdens het ontbijt.

Wat betekenen keitel’s tatoeages in The Grand Budapest Hotel?

Tatoeages hoeven natuurlijk niet altijd iets te betekenen. Maar dat heeft terugkerende kijkers van The Grand Budapest Hotel er niet van weerhouden om keitels tatoeages in de film te ontcijferen.

Het lichaam van de acteur is bedekt in zijn sleutelscène, waarbij één bepaalde tatoeage meer opvalt dan de meeste. Op zijn linkerarm staan de letters MAV, wat tot een enorme hoeveelheid speculatie heeft geleid.

In dit geval wordt gedacht dat MAV een afkorting is voor een Franse uitdrukking, “mort aux vaches”, wat zich in het Engels vertaalt als “dood aan de varkens” – een anarchistische slogan.

De tatoeages op keitels lichaam zouden geïnspireerd zijn op L’Atalante en het oude filmpersonage van Pere Jules. Als je het bekijkt, zul je zien dat hun tatoeages bijna precies hetzelfde zijn.

Fans van The Grand Budapest Hotel hebben hard gewerkt om de tatoeages te ontcijferen, maar er wordt gedacht dat de meeste van hen eigenlijk vrij betekenisloos zijn.

Maar er wordt gedacht dat ze met opzet slecht zijn getekend, om eruit te zien als klassieke gevangenistattoos. Dat de tatoeages eruit zien alsof ze met pen op Keitels lichaam zijn getekend, maakt deel uit van de humor.

Wat zeker is, is dat Keitel er in topvorm uitziet voor zijn leeftijd, omdat hij topless heeft moeten verschijnen.

Wist je dat?

Anderson staat bekend als een zeer exacte filmmaker, wat slecht nieuws was voor Tony Revolori, die de rol van Zero speelde.

In The Grand Budapest Hotel slaat Keitels personage Ludwig Zero in het gezicht. De scène was niet vervalst, waarbij Ludwig revolori daadwerkelijk sloeg, daarom ziet het er zo echt uit in de film.

Maar Anderson drong aan op tientallen takes totdat hij er een kreeg die hij graag voor de film gebruikte. Dat betekent dat Revolori meer dan 40 keer werd geraakt door Keitel voor die korte scène.

Iets om de kleinkinderen over te vertellen, tenminste…

Verbanden met Pulp Fiction

Anderson stopt meestal veel paaseieren in zijn films voor zijn fans om te proberen te spotten en The Grand Budapest Hotel is niet anders.

Dit is de reden waarom de film zo de moeite waard is om keer op keer te bekijken – de meeste mensen zullen elke keer dat ze het bekijken iets nieuws zien.

In de film krijgt een van Ludwigs celgenoten in de gevangenis de naam Wolf. Dit is een verwijzing naar Pulp Fiction, de klassieke Quentin Tarantino-film waarin Ludwig speelt… Wolf.

Mind blown!