Wat moet om je eerste tattoo te laten zetten je leeftijd zijn?

Je eerste tattoo laten zetten in Nederland Wat is de minimum leeftijd

Wat moet om je eerste tattoo te laten zetten in Nederland je leeftijd zijn?

Veel jongeren vragen zich af of er een tattoo te laten zetten een bepaalde leeftijd geldt. Of: hoe oud moet je zijn voor een tattoo? Daar zijn inderdaad wetten over. Die zeggen dat je pas vanaf een bepaalde leeftijd een tattoo mag laten zetten. En behalve dat, zullen goede tattoo artists jou ook helpen om te bepalen of het een goede keuze is om een bepaalde tattoo te laten zetten. Want als je jong bent, dan kan je nu iets fantastisch vinden, wat je over een paar jaar helemaal niet meer leuk vindt. In dit artikel geven we je informatie hierover. We beantwoorden de vraag, vanaf welke leeftijd mag je een tattoo laten zetten. En wij helpen je om voor jezelf te bedenken of een bepaalde tatoeage voor jou een goede keuze is.

Wat moet om een tattoo te laten zetten je leeftijd zijn? Dit zegt de wet:

De wet heeft een aantal bepalingen over tattoos, die moeten worden nageleefd door elke tattoo artist. Als hij zich niet aan deze regels houdt, dan is hij strafbaar.

  • Om te beginnen mogen kinderen die jonger zijn dan 12 jaar nooit getatoeëerd worden.
  • Vanaf je 12e tot je 16e mag je een tattoo laten zetten, maar daar heb je de toestemming van je ouders of voogd voor nodig. Deze persoon moet persoonlijk met jou meegaan als je de tattoo shop bezoekt. Op deze leeftijd mag je geen tattoos op je hoofd, je hals, je polsen of je handen laten zetten.
  • Vanaf je 16e heb je geen toestemming nodig, en mag je overal op je lichaam een tatoeage laten zetten. Als je jong bent en je gaat naar een tattoo shop, dan is het verstandig om je ID-bewijs mee te nemen. Als de tattoo shop niet kan nagaan of jij inderdaad ouder bent dan 16, dan zullen ze je vaak niet verder kunnen helpen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Ga er niet zomaar vanuit dat de bepalingen om een tattoo te laten zetten qua leeftijd overal gelden. Elke tattoo shop is vrij om zijn eigen regels te hanteren, ook op het gebied van welke designs zij wel of niet aanbrengen. Er zijn tattoo shops die bijvoorbeeld pas vanaf 16 jaar tattoos aanbrengen. Ook kunnen ze jou vragen stellen over waarom je een bepaalde tatoeage wilt, en of je daar zorgvuldig over hebt nagedacht. Zeker als je een controversiële tatoeage wil laten zetten dan kan je flink wat vragen verwachten. Je staat namelijk nog aan het begin van je leven, en niet elke jongere heeft een goed overzicht wat een bepaalde tatoeage betekent. Een tatoeage op een zichtbaar deel van je lichaam, bijvoorbeeld je handen, je pols of je hals, kan flinke gevolgen hebben voor je kans op een baan later, gevolgen die je misschien op dit moment nog niet overziet.

Een goede tattoo artiest zal jou hier op wijzen, en kan weigeren om een bepaalde tattoo op een bepaald deel van je lichaam te zetten. Want in tegenstelling tot de meeste vormen van lichaamsversiering is een tattoo permanent en kan hij slechts met moeite worden verwijderd. Dat maakt het nemen van een tatoeage heel iets anders dan een bepaald kledingstuk aantrekken, je haar roze verven of zelfs een piercing te laten zetten, die je eventueel uit kunt nemen.

Wat voor tattoo wil je nemen?

Als je enthousiast bent over het nemen van een tatoeage, loop je vaak al een lange tijd rond met een bepaald design of idee in je hoofd. Hoe langer je doet over nadenken over je welke tatoeage je wilt, hoe beter de keuze is die je gaat maakt. Als je na een flinke tijd nog steeds heel enthousiast bent over een tatoeage, dan kun je eens vrijblijvend een tattoo shop bezoeken. Daar kunnen ze je ook vertellen welke symbolische betekenis een bepaalde tatoeage heeft, en je een aantal designs laten zien die aansluiten bij jouw wensen. Als je zelf een schets of zelfs een volledig ontwerp hebt, dan kan die door een tattoo artist vertaald worden naar een volledige tatoeage. Bij een goede tattoo studio kan je meerdere schetsen en designs aanvragen, die telkens worden aangepast, zodat jij tevreden bent met het uiteindelijke design. Maak zeker gebruik van die mogelijkheid, zodat je een tatoeage laat zetten waar je 100% achter staat en nog jarenlang heel blij mee bent.

Wat voor soort tatoeages kan je beter niet laten zetten?

We noemden al een paar soorten tatoeages die niet slim zijn om te laten zetten, en die door een tattoo artist ook afgeraden of geweigerd zullen worden. Bedenk dat iets dat jij misschien erg stoer en onderscheidend vindt op andere mensen kwetsend of schokkend kan overkomen, waardoor ze jou anders gaan behandelen. Voorbeelden zijn tatoeages met een religieuze betekenis, racistische tatoeages, horrorafbeeldingen zoals schedels, afbeeldingen van wapens, drugsattributen en nog meer. Hier speelt natuurlijk ook mee hoe goed de tatoeages zichtbaar zijn als je gekleed bent: tatoeages op je handen kan je bijvoorbeeld erg moeilijk verbergen. Een tatoeage die alleen zichtbaar is als je in badkleding bent is een ander verhaal. En bedenk of datgene dat je laten tatoeëren iets is waar je waarschijnlijk over 5 jaar nog steeds achter staat. Goede kans dat je je dan op een heel ander punt in je leven bevindt.

Een voorbeeld. Eén van de meest verwijderde of overgetatoeëerde soorten tatoeages is de naam van een geliefde. Als jij een relatie hebt, dan kun je de naam van jouw geliefde op je lichaam willen tatoeëren. Je wil er misschien nu niet over nadenken, maar als je jong bent, dan duren relaties soms helaas niet erg lang. Je neemt een behoorlijk risico door nu iemands naam op je lichaam te laten vastleggen.

Kies de juiste shop!

Nederland staat vol met tattoo shops. Die variëren onderling nogal, bijvoorbeeld in het soort mensen dat ze aantrekken en in de service die ze aan je geven – en ook in hun tattoo zetten leeftijd eisen. Het is belangrijk dat jij je laat tatoeëren bij een shop waar jij je op je gemak voelt, en waar je een klik met de tattoo artist hebt. Maak dus kennis met de mensen van de tattooshop die jij op het oog hebt, om erachter te komen of jij hier happy bent. Stel vooral veel vragen over het proces van tatoeëren, wat voor designs er mogelijk zijn, en wat je verder maar wil weten. Je merkt snel genoeg of de mensen in deze shop jou goed helpen, de tijd voor je nemen, en je helpen om een mooie en geschikte tatoeage uit te kiezen. Als je niet het idee hebt dat je er op je plek bent, ga dan kijken bij een andere tattoo shop kijken. In elke grote stad zitten er meerdere. Een goede tattoo artist zal je bovendien eventueel verwijzen naar een andere artiest die zich specialiseert in een bepaalde stijl tatoeages. Zodat jij een optimaal resultaat krijgt.

Lees ook: Zelf leren tattooer-en?