Wat mag je verwachten van een cursus tatoeëren?

Wat mag je verwachten van een cursus tatoeëren

Heb je iets aan een cursus tatoeëren? Deze cursussen worden door steeds meer tattoo shops in het land aangeboden. Van eenvoudige workshops die een middagje duren, tot cursussen van een maand of langer. Het antwoord is tweezijdig. Ja, je kunt inderdaad flink wat oefening opdoen en essentiële vaardigheden leren die je als tattoo artist nodig hebt bij zo’n cursus. Aan de andere kant is er echt wel iets meer voor nodig om een ervaren tatoeëerder te worden. De meeste tatoeëerders besteden jarenlang aan het oefenen en verfijnen van hun vaardigheden, en het leren zetten van de verschillende stijlen tatoeages die er bestaan. Een cursus tatoeëren kan dus ontzettend nuttig zijn als je nog in de beginfase van je carrière verkeert. Vooral omdat er geen volledige fulltime of parttime opleidingen zijn voor het vak! Aan de andere kant zul je naast deze cursus zeker thuis veel moeten oefenen. Of beter nog, een jaar of langer meelopen op een werkplek bij een gevestigde tattoo winkel.

Wat heb je aan een cursus tatoeëren?

Cursussen die een maand of langer duren worden in grote steden gegeven door ervaren tatoeëerders. Het voordeel van deze cursussen is dat je feedback en begeleiding krijgt van mensen die doorgewinterd zijn in het zetten van tatoeages. Ze kunnen je dus heel snel bijsturen en inside tips geven over de belangrijkste vaardigheden die bij het vak komen kijken. De inhoud van de cursussen laat je kennismaken met alle aspecten van iemand tatoeëren. Zoals de werking en het schoonmaken van de tattoo machine, het mengen en het aanbrengen van inkt, hoe je de naald op iemands huid zet en hoe diep je de inkt aanbrengt. Ook leer je veel bij over hygiënisch tatoeëren, de verschillende stijlen van tatoeages die er bestaan, en de commerciële kant van het runnen van een tattooshop, zoals klanten aantrekken en netwerken. Allemaal kennis waar je veel aan gaat hebben als je verder wilt in deze richting. Tijdens de cursus heb je ook uitgebreide gelegenheid om tattoos te zetten op kunsthuid. Je krijg daarbij opdrachten: bijvoorbeeld om rechte lijnen te zetten, geometrische figuren op te bouwen, meerdere kleuren te gebruiken, en meer van dat soort uitdagingen. Na afloop van deze cursus krijg je soms een certificaat, waar je in de praktijk heel weinig aan hebt. Maar belangrijker is de ervaring en misschien zelfs de contacten met de tattoo artists die je hier aan overhoudt. Reken er trouwens maar op dat zo’n cursus prijzig is, afhankelijk van hoeveel dagen hij duurt.

Thuis verder oefenen!

Een certificaat je van een tattoo cursus gaat echt geen tattoo artist overtuigen om jou aan te nemen als leerling. En dat is wél de beste manier om op te klimmen tot een volwaardig beoefenaar van het vak! Veel beter is het om een portfolio te kunnen laten zien, vol met al dan niet zelf ontworpen en op kunsthuid gezette tatoeages. Als je een uitgebreid portfolio kunt laten zien dat op een voldoende hoog niveau is, dan kan je een tattoo shop overhalen om jou een kans te geven. Zo’n portfolio bouw je op door zelf heel veel tattoos te zetten op kunsthuid of varkenshuid. Of zelfs op vrijwilligers!

  • Kunsthuid is een synthetisch materiaal met ongeveer de zelfde eigenschappen als de menselijke huid. Je kunt kunsthuid kopen in vierkante lapjes van 10 of 20 cm. Elk van zulke lapjes kost een paar euro, en daar komen nog de kosten van de inkt bij. Leren tatoeëren op kunsthuid is dus een behoorlijk prijzig proces.
  • Een alternatief is om bij een lokale slager varkenshuid te bestellen, een materiaal dat ook geschikt is om tattoos op te zetten. Varkenshuid is natuurlijk niet lang houdbaar en gaat al snel stinken.
  • Als je tattoos van goede kwaliteit kunt zetten kan je ook je vrienden vragen of je een mooi design op hun huid mag zetten. Begin hier niet aan voordat je klaar bent – anders kan het je de vriendschap kosten. Als dit goed verloopt, dan heb je een prima basis om bij een tattoo shop aan te kloppen.