Opleiding tatoeëerder volgen?

Opleiding tatoeëerder volgen

Kan je een opleiding tatoeëerder volgen? Verschillende tattoo scholen maken reclame met een “opleiding tatoeëerder”. Ze zeggen dat dit de perfecte manier is om de kunst onder de knie te krijgen. Dat is zeker niet waar. Om een goede tattoo artist worden heb je jarenlang ervaring en oefening nodig. En belangrijker: je moet een leerplek bij een erkend tattoo bedrijf hebben. Daar leer je echt alle kneepjes van het vak en van de beroepspraktijk. Het is wel zo dat een opleiding tatoeëerder je belangrijke basisconcepten kan aanleren. Hoe je met de tattoo machine omgaat en die onderhoudt. Welke stijlen tatoeages populair zijn en hoe je die opbouwt. En hoe je omgaat met de hygiëne op je werkplek. Bij een uitgebreidere cursus of opleiding krijg je bovendien ruim de gelegenheid om tatoeages te zetten op kunsthuid. En dat is de belangrijkste eigenschap van een volleerde tattoo artist: hij heeft heel veel in de praktijk geoefend. Onderschat niet hoeveel geduld en tijd erin gaan zitten als je je voorneemt om een tattoo artist te worden.

Wat kan je verwachten bij een opleiding tatoeëerder?

Een goede opleiding tatoeëerder (om wat nauwkeuriger te zijn: een cursus, want dat is het eigenlijk) wordt vaak gegeven door een erkend tattoo artist. Na afloop van de cursus kan je een certificaat krijgen, waar je in de praktijk helaas heel weinig aan hebt. Zo’n certificaat helpt je in ieder geval niet om bij een studio binnen te komen! De belangrijkste selling points van een tattoo artist zijn zijn uitgebreide portfolio, en zijn kennis van mensen binnen de tattoo wereld.

Bij een cursus tatoeëren krijg je informatie en papierwerk over:

  • De belangrijkste stijlen tattoos, en de technieken die je nodig hebt om ze te leren zetten.
  • Er wordt je verteld hoe je de tattoo machine gebruikt, onder welke hoek je de naald inbrengt, en hoe je verschillende kleuren inkt mengt.
  • Je leert hoe je schaduwen aanbrengt in een tatoeage, kleuren in elkaar kan laten overvloeien, en je oefent met het maken van rechte, gebogen en golvende lijnen.
  • Ook wordt er aandacht besteed aan het gebruik van stencils, het maken en overbrengen van ontwerpen op de huid, en het ontwerpen van tatoeages.

Sta je echt helemaal aan het begin van je carrière? En twijfel je of tattoo artist worden überhaupt iets voor jou is? Dan kan een cursus (die idealiter minstens 14 dagen zou moeten duren) je hier inzicht in geven. Let op: deze cursussen kosten uiteraard best wat geld.

Een leerwerkplek regelen?

Na een tatoeëerder opleiding kan je besluiten dat dit echt helemaal je vak is. Je bent razend enthousiast over tattoos zetten, en je wilt in de leer gaan bij een professionele tattoo studio. Om daar binnen te komen is het handig dat je de eigenaar of andere artiesten kent, en dat je bewijst dat je ervaring hebt met beeldende kunst, wat tatoeages zetten eigenlijk is. Als je bijvoorbeeld al je hele leven aan het tekenen en of aan het schilderen bent en daar prachtige resultaten mee behaalt, dan is het best mogelijk dat je een goede tattoo artiest zou kunnen worden. Ga eens bij een tattoo shop babbelen met de eigenaar, verken wat je nog zou moeten bijleren voordat je daar een leerplek zou kunnen krijgen, en ga thuis oefenen op kunsthuid. Het is zeker mooi als je van je ervaring met tekenen en schilderen een portfolio hebt, liefst van tekeningen die goed zouden staan als een tatoeage. Bijvoorbeeld in de verschillende stijlen waarin populaire tattoos worden gezet, zoals tribal classic en fantasy.

Wat leer je bij een tattoo shop?

Als je een leerwerkplek weet te regelen, dan leer je alles rondom de business van tatoeëren. Je verricht hand-en-spandiensten, kijkt mee bij het zetten van tattoos, ontvangt klanten en zet uiteindelijk zelf eenvoudige tatoeages. Verwacht niet dat je rijk wordt bij deze leerwerkplek, maar dat is ook niet de bedoeling. De bedoeling is dat je zoveel ervaring opdoet dat je binnen een paar jaar opklimt tot volleerde artiest.  Die als volledig betaald werknemer in dienst kan van deze of een andere tattooshop of zijn eigen studio kan openen. Houd er rekening mee dat je tijdens je leerperiode op een of andere manier in je levensonderhoud zult moeten voorzien. Bijvoorbeeld door een parttime baan naast je leerwerkplek te hebben. Daarom is het belangrijk dat je goed plant, en dat je niet over een nacht ijs gaat. Veel enthousiastelingen die tattoo artist willen worden stranden, omdat ze de juiste karaktereigenschappen missen of niet bereid zijn om jaren van trainingen en oefening erin te steken.