Leren tatoeëren uit een boek of e-book?

Leren tatoeëren uit een boek of e-book?

Kan je leren tatoeëren uit een boek? Ja en nee. Een boek, vooral eentje dat geschreven is door een autoriteit in de tattoo wereld, kan je een hoop nuttige info geven over tatoeëren. Hier lees je de theorie over het gebruik van tattoo machines, de verschillende stijlen tatoeages die je kunt zetten, en belangrijke informatie over de wettelijke regels en hygiënevoorschriften voor tattoo artists. Maar geen honderd boeken kunnen je helpen bij het krijgen van ervaring. En dat is wat je nodig hebt als tattoo artist: ervaring, oefening en geduld.

Alternatieven voor leren tatoeëren uit een boek!

Als je oprecht geïnteresseerd bent om tattoo artist te worden, dan heb je waarschijnlijk al urenlang online naar tattoos zitten kijken, en heb je er misschien meerdere op je lijf staan. Om goed te leren tatoeëren helpt het ook om goed te kunnen tekenen, zeker in de stijlen van de belangrijkste soorten tattoos, zoals tribal, Classic, fantasy/horror en geometrisch. Maar tekenen is niet hetzelfde als met een naald iemands huid doorboren. Om een goede tattoo artist te worden heb je oefening nodig. Dat kun je doen door oefenhuid te kopen en die met een tattoo machine te bewerken. Nadat je heel veel tatoeages op dit materiaal hebt gezet heb je hopelijk een goede basis om verder te leren. En na een tijdje ook tatoeages op echte huid te gaan zetten. Wat ook kan helpen is een cursus tatoeëren te volgen, waar je over de loop van verschillende weken informatie krijgt over het proces. Hier kan je onder begeleiding van echte artiesten oefenen op kunsthuid. Zij kunnen je de kleine kneepjes van het vak leren, zoals onder welke hoek je de naald van een tattoo machine moet houden, hoe diep je die de huid aanbrengt, en hoe je verschillende vormen kleuren en schaduweffecten aanbrengt. Zo’n cursus is eigenlijk altijd te kort om van jou een volwaardige artiest te maken. Maar hij kan je wel de eerste basisvaardigheden aanleren, die je niet uit een boek haalt.

Ga aan de slag bij een tattoo shop!

Je kunt je vaardigheden het allerbeste vergroten door een leerplek bij een tattoo shop te regelen. Niet alleen heb je hier de gelegenheid om meer te oefenen, je maakt ook kennis met hoe een tattoo shop in de praktijk werkt. Als je een leerwerkplek weet te vinden, dan zul je een hele hoop klusjes doen, collega’s ondersteunen, meekijken bij tatoeages en materiaal ontsmetten. Ook hier heb je weer de gelegenheid om verder te oefenen en kennis te maken met alle aspecten van het vak. Je moet om een leerplek te krijgen wat geluk hebben. Probeer een goed contact met een tattoo artist op te bouwen, en het helpt ook om een fantastisch portfolio met tekeningen of tatoeages op kunsthuid te laten zien. Die geven de eigenaar van een studio een indruk van jouw skills en kunnen hem overhalen om je als leerling aan te nemen. Reken er maar op dat dat hard werken wordt, waarvoor je veel geduld en doorzettingsvermogen nodig hebt. En tijdens je leerplek zul je ook op een of andere manier rond moeten komen. Als je bereid bent om dit proces in te gaan, dan kan het zijn dat jij over een aantal jaar op het niveau bent om je eigen tattoo shop te openen.