Kan je leren tatoeëren op een cursus?

Kan je leren tatoeëren op een cursus?

Kan je om te leren tatoeëren een cursus volgen? Ja hoor. Er zijn verschillende cursussen die worden aangeboden door tattoo workshops en door individuele artiesten. Deze cursussen laten je kennismaken met de basistheorie achter de kunst van tattoo zetten, en geven je de gelegenheid om uitgebreid te oefenen en feedback te krijgen van een expert. Let wel op: om een goede tatoeëerder te worden heb je meerdere jaren van oefening en geduld nodig. Bovendien leer je op een cursus niet hoe het er in de praktijk aan toe gaat bij een tattooshop. Denk dus zeker niet dat een korte cursus je meteen een eersteklas tatoeëerder maakt. Maar als je op zoek bent naar een plek waar je de basisvaardigheden van de kunst kan oppikken, dan is een cursus van minstens 2 weken (en liever langer!) een hele goede investering van je tijd en geld.

Wat kan je leren op een tatoeëren cursus?

Een cursus die gegeven wordt door een ervaren tattoo artist bevat zowel oefeningen als theorieles. Er wordt om te beginnen besproken hoe je omgaat met een tattoo machine, inkt en naalden. Ook krijg je te horen hoe de regelgeving over tatoeages zetten in Nederland is, en hoe je hygiënisch met je klanten en je materiaal omgaat. Verder kan je op een tatoeage cursus uitgebreid oefenen op kunsthuid en soms zelfs op een echt model. Onder begeleiding van de instructeur leer je dan hoe je rechte lijnen zet, schaduwen invult, met kleuren werkt en nog veel meer. Ook wordt er meestal stilgestaan bij het de verschillende stijlen waarin tatoeages tegenwoordig populair zijn.

Wat leer je niet bij een cursus?

Een cursus zorgt dat je snel redelijk veel bij leert over tatoeage zetten. Ook kan je tijdens een cursus dingen te horen krijgen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Maar een cursus is domweg te kort om je een goede tattoo artist te maken. Tatoeëren is minstens even ingewikkeld als leren tekenen of schilderen, en je bent ook geen ervaren tekenaar of kunstschilder na 2 weken. Reken er dus op dat je zelf heel veel in je vrije tijd zult moeten gaan oefenen, op alle technieken en stijlen die een goede tatoeëerder in de vingers heeft. Dit doe je op kunsthuid, een vrij duur materiaal. Houd er ook rekening mee dat je heel veel tijd kwijt bent aan het goed worden in tatoeëren, en dat je tijdens al die tijd toch rond moet komen.

Een leerplek vinden bij een tattoo shop?

Als je eenmaal een bepaald niveau hebt bereikt, en nog steeds enthousiast bent over de hobby, dan wordt het tijd om te gaan kijken of je ergens bij een tattooshop een leerplek kunt vinden. Als je voldoende enthousiastme uitstraalt en een aantoonbaar goed portfolio hebt, dan zullen genoeg tattoo artiesten interesse hebben om jou als leerling aan te nemen. Je leert dan alles over de praktijk van het werken bij een tattoo shop. Je helpt artiesten, desinfecteert materiaal, dweilt de vloer en haalt koffie. En ondertussen kijk je mee bij het zetten van tattoos, leer je heel veel over de praktijk van een shop runnen, en heb je ruime gelegenheid om te oefenen op het zetten van tattoos. Belangrijker dan een cursus is het dus om op een of andere manier een leerplek zien te vinden, en de kunst af te kijken van meer ervaren artiesten!