Hoe kan je tatoeëerder worden?

Hoe kan je tatoeëerder worden?

Het vak van tatoeëerder is een vak apart. De meeste tattoo artists die nu een studio hebben, zijn begonnen als enthousiasteling die al een tijdje in de scene zaten. Ze zijn vaak als leerling begonnen bij een bestaande tattoo shop. Ook hebben ze geoefend op kunsthuid en geleerd (als een soort stagiair) hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Kan je een opleiding tot tatoeëerder volgen?

Er zijn geen fulltime opleidingen waarmee je het kunt leren. De meeste artiesten zijn autodidact: ze hebben in hun eigen tijd veel zitten oefenen en zijn daardoor steeds beter geworden. Maar er zijn tegenwoordig wel degelijk tattoo cursussen, die je snel beter kunnen maken. Daarbij krijg je theorie over de verschillende stijlen tatoeages die populair zijn, en kun je die op je gemakje oefenen. Een cursus waar je echt iets aan hebt duurt minimaal 30 dagen: reken er vooral niet op dat je binnen een workshopje van een dagdeel een goede tattoo artiest wordt. En geloof het of niet, maar je kan heel veel bijleren door een goed boek over tattoos te lezen, dat geschreven is door een expert op het gebied

Goede tekenen dat je een geschikte tatoeëerder kan worden?

Eigenlijk voel je zelf het beste aan dat je een goede tattoo artist zou zijn. Eigenschappen die daarop kunnen wijzen zijn:

  • Als je al lang bezig bent met grafische kunst, bijvoorbeeld tekenen of schilderen en daar behoorlijk goed in bent,
  • Als je enorm enthousiast bent over tatoeages er misschien zelfs meerdere hebt
  • Of ongeduldig zit te wachten op het moment dat je er één mag laten zetten als je minderjarig bent
  • Als je je actief bezighoudt met wat er in deze scene gebeurt.

Hoe kom je in dienst bij een tattoo shop?

De beste manier om bij een tattoo shop aan het werk te gaan is mensen van die shop persoonlijk kennen, en een geweldig portfolio kunnen laten zien. Er zijn veel enthousiaste tatoeëerders in Nederland die een behoorlijke skill hebben opgebouwd in deze art. Er is dus sprake van flinke concurrentie, en daarom is het slim om een kruiwagentje te hebben, en om helemaal klaar te zijn om aan de slag te gaan. Zorg dat je veel hebt geoefend op kunsthuid en daarmee uitstekende resultaten bereikt. Zorg dat je de resultaten kunt laten zien in een overzichtelijk en overtuigend portfolio, dat je zowel offline (in boekvorm) als online beschikbaar hebt. Zorg dat je op de hoogte bent van de beroepspraktijk, zoals de regels over de minimumleeftijd om je te laten tatoeëren, de werking van je belangrijkste gereedschap – de tattoo machine, en de voorschriften kent over hygiëne en veilig werken.

Als het mogelijk is, regel dan een leerwerkplek of stageplek bij een gevestigde tattoo shop, waar je deze skills kunt leren en kan uitbreiden. En reken er niet op dat je meteen heel veel gaat verdienen: op dit punt in je carrière is ervaring in het opbouwen van netwerk belangrijker voor je dan geld.