Hoe je kan leren zelf te tatoeëren?

Hoe je Zelf kan Leren Tatoeeren cursus

Hoe je gemakkelijk zelf kan leren tatoeëren?

Dat iedereen kan leren tatoeëren is een fabeltje. Je zult om te beginnen artistiek talent moeten hebben. Het liefst ben je al je hele leven bezig met schetsen, tekenen, schilderen, krabbelen en andere beeldende kunstvormen. Ook heb je een paar bepaalde basisvaardigheden nodig waar je absoluut niet zonder kan. Om maar een belangrijk ding te noemen: een vaste hand. Als je ernstig trillende handen hebt dan zal je waarschijnlijk nooit een goede tatoeëerder worden. Ook heb je een scherpe blik nodig en heel veel geduld. Eigenlijk voel je waarschijnlijk zelf het beste aan of jij een goede tatoeëerder zal zijn. Je kijkt naar een toffe tattoo, en je denkt: dit kan ik moeiteloos natekenen. Hoe zou het zijn om deze afbeelding op iemands huid te zetten? Behalve ervaring en bepaalde basis skills is natuurlijk ook jouw eigen ambitie en doorzettingsvermogen belangrijk. Als je niet bereid bent om veel te oefenen, bij te leren en jarenlang te investeren in je leerproces, dan is het geen vak voor jou.

Leren tatoeëren op een tattoo school?

Er zijn verschillende tattoo opleidingen in Nederland. Dit zijn allemaal praktijkopleidingen, waarbij je oefent, oefent en meer oefent. Bij zo’n opleiding of cursus tatoeëren leer je echter ook veel theorie over kleurgebruik, schaduwgebruik, lettertypes, hoe je je naald goed afstelt, hygiëne en de wettelijke richtlijnen die aan een tatoeëerder worden gesteld. De duur van een tattoo opleiding hangt af van hoelang jij al bezig bent met tatoeëren, en hoeveel ervaring je met deze en andere kunstvormen hebt. Een tattoo opleiding kan in lengte variëren van 10 tot 60 dagen – er is niet zoiets als een fulltime of parttime opleiding, of een echte tattoo school.

Kan je stage lopen om zelf te leren tatoeëren?

Ja, dat is mogelijk. Vroeger was er zelfs geen eigenlijk geen andere manier om te leren tatoeëren dan als leerling/stagiair aan de slag te gaan bij een gevestigde tattooshop. Het gebeurde pas veel later, toen tatoeëren werd herkend als serieus vak, dat er ook opleidingen en cursussen ontstonden. En tegenwoordig kan je op veel plekken terecht om een praktijkopleiding tatoeëren te volgen. Veel tatoeëerders bieden zo’n plek als leerwerkplek aan. Maar als je goede connecties hebt binnen de wereld van tattooing, dan is het zeker de moeite waard om een balletje op te gooien bij een gevestigde tattooshop. Zij zullen kijken of ze mogelijkheden voor je zien, en in wat voor soort stage of werkverband jij bij hen terecht zou kunnen. Verwacht niet dat je meteen zakken met geld gaat verdienen! Realiseer je dat de instructie en de persoonlijke begeleiding door een vakman met heel veel ervaring op dit moment voor jou veel meer waard zijn dan geld.

Hoe je zelf kan leren tatoeëren uit een boek!

Het klinkt misschien raar voor zo’n praktijkgericht vak, maar er zijn een aantal boeken in omloop die je ontzettend snel zaken kunnen bijleren over tatoeëren. Tatoeëren is namelijk niet een kwestie van inkt onder iemands huid spuiten – het is een vorm van beeldende kunst. En er komt heel veel theorie bij kijken. Over kleur, inkt, lijnen, vormen, design, en over leren tattoos tekenen. En veel praktische informatie over tattoo naalden, tattoo machines, soorten inkt en info over de beroepspraktijk. Al deze informatie kan je lezen in een tattoo boek. Er zijn erg interessante boeken / e-books, geschreven door mensen die we inmiddels wel als autoriteiten op dit vlak mogen beschouwen.

Wat leer je bij een tattoo opleiding precies?

Als je gaat beginnen met tatoeëren, dan zal je bij een tattoo cursus eerst een aantal oefeningen over basisvaardigheden voor je kiezen krijgen. Vaak krijg je een tattoo boek met theorie. Belangrijke basisvaardigheden zijn de juiste naalddiepte en naaldhoek vinden, het gebruik van stencils, de buitenlijnen van een tattoo zetten (de zogenaamde outlines), leren hoe je contrasten en schaduwen aanbrengt, hoe je scherpe, rechte, ronde en golvende vormen aanbrengt, hoe je werkt met kleuren enzovoort. Ook leer je bij een cursus tatoeëren praktische kennis bij over tattoo machines, naalden en het juiste gebruik daarvan, hygiëne bij tatoeëren en de juridische kant van de business. Bij verschillende tattoo cursussen kan je leren tatoeëren op kunsthuid, waarbij je alle gelegenheid hebt om fouten te maken en dingen uitproberen.

Veel tatoeëerders vinden het oefenen op kunsthuid geen leuk proces, en willen zo snel mogelijk zelf een echte tattoo zetten. Maar verplaats je eens in de positie van een klant die een tattoo krijgt van iemand die eigenlijk nog niet alle basisvaardigheden beheert. Die persoon wil een prachtige tattoo, maar loopt vervolgens de rest van zijn leven rond met een half mislukt experiment je op zijn arm of buik. Alleen maar omdat jij niet het geduld had om eerst alle kneepjes te leren op oefenhuid! Pas als je 100% zeker bent van jouw capaciteiten (en belangrijker: als meer ervaren mensen daar ook 100% zeker van zijn) dan kan je gaan overwegen om een model te tatoeëren.

Wat moet je weten over hygiëne!

Hygiëne is een heel belangrijk aspect van tatoeëren, en een goede tattoo artist gaat hier erg serieus mee om. Je doorboort bij het tattoeëren iemands huid en komt in contact met het weefselvocht en bloed van mensen. Hier kunnen verschillende bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanwezig zijn. Van onschuldige tot ernstige zoals Hepatitis en HIV. Niet alleen kan je deze ziekteverwekkers overbrengen van klant naar klant. Je zou er ook zelf mee besmet kunnen raken. Een belangrijk onderdeel van leren tatoeëren is dus erachter komen hoe je veilig werkt, hoe je je materiaal en je werkplaats ontsmet, en hoe je voorkomt dat je zelf risico loopt om een ziekte op te lopen.

Welke nazorg is er nodig bij een tattoo zetten?

Nazorg is een belangrijke activiteit, dat voor een groot deel bepaalt hoe mooi een tattoo er uiteindelijk komt uit te zien. Je hebt met je tattoo naald de huid van de klant flink toegetakeld, doordat je hem honderden keren heb doorboord. De eerste 2 tot 4 weken na het zetten van een tatoeage moet de klant het gebied rond de tattoo daardoor goed verzorgen. Leer welke verzorging tot een mooi eindresultaat leidt en het ongemak voor de patient zo klein mogelijk maakt. Je geeft de patiënt daar voor een uitgebreide instructie, zoals wassen met zachte zeep, hydrateren met lotion en het vermijden van blootstelling aan de zon en aan water.

Een paar basisbegrippen uit de tattoo wereld

Ga je leren tatoeëren? Dan is het belangrijk dat je in ieder geval deze begrippen kent.

Autoclaaf – de autoclaaf is een professionele machine om apparatuur en gereedschap zoals naalden te steriliseren en te desinfecteren. Als je de autoclaaf aanzet dan wordt de inhoud van de machine onder zware druk en bij hoge temperatuur gesteriliseerd.

Blowout – het is bij een tatoeage belangrijk dat je de inkt op de juiste diepte in de huid aanbrengt en onder de juiste hoek. Als je dat niet doet dan kan er blowout optreden. Daarbij verspreidt de inkt zich in te diepe huidlagen. Dan krijg je een soort wolkachtig effect, alsof de inkt met een vinger uitgesmeerd is. Dit is uiteraard niet wat je wilt.

Canvas – een ander woord voor de huid van de persoon die je gaat tatoeëren. Huid is voor de tattoo artist wat een canvas doek voor de schilder is!

Cleanroom – de kamer van de shop waarin gereedschappen schoongemaakt en gesteriliseerd worden.

Cleanser – een cleanser is een schoonmaakmiddel voor de huid dat gebruikt kan worden om je canvas voor te bereiden. Na de cleanser wordt er nog een desinfecterend middel gebruikt.

Coil – de coil is een onderdeel van de tattoo machine. Het is een elektromagnetische spoel die voor de aandrijving van de naald zorgt. Dit is het onderdeel van de machine dat zorgt voor de beweging van de naald.

Dermis – dit is de laag van de huid waarin je de tatoeage aanbrengt. Het is de derde huidlaag, die zich onder de hoornlaag en de epidermis bevindt. Omdat de cellen in deze huidlaag zich nauwelijks vernieuwen blijven tatoeages in de laag heel lang zichtbaar. Toch vervagen tattoos altijd na verloop van tijd. Om ze weer mooier te maken kunnen ze door een tattoo artiest worden bijgewerkt .

Cosmetische tatoeages – je zult klandizie krijgen van mensen die je er niet voor aanziet om een tatoeage te nemen. Maar je kunt wel degelijk iets voor je betekenen. Deze mensen willen dat je een tattoo zet die een litteken of lelijk gedeelte van hun huid een betere look geeft of camoufleert. Een paar voorbeelden hiervan zijn: het verlies van huidpigment door vitiligo of een andere huidziekte, maskeren van zwangerschapsstrepen, permanente wenkbrauwen of eyeliner zetten, of een tepel tatoeëren als iemand een borst heeft moeten laten verwijderen.

Cover-up – dit is een tatoeage die een onderliggende tatoeage bedekt. Bijvoorbeeld een lelijk uitgevallen tatoeage, of de naam van iemand waaraan de drager liever niet meer herinnerd wil worden.

Hypertroof litteken – dit is een abnormale vorming van dik, opgeheven littekenweefsel. Het veroorzaakt kan worden door het zetten van een tatoeage, zeker als die niet goed aangebracht is, bijvoorbeeld door een onvoldoende ervaren tattoo artiest. Niet te verwarren met een keloïd, een ander soort littekenweefsel dat zich in klauwachtige groeisels over de huid uitstrekt.

Ink cup – een kleine plastic tray die een hoeveelheid tattoo inkt bevat. Een verzameling van ink cups heeft hetzelfde doel als een verfpalet voor een schilder: je kunt het gebruiken om snel de juiste kleur inkt tot je beschikking te hebben.

Inktmixer – je kunt met deze kleine machines inkt van verschillende kleuren uitstekend door elkaar mixen, waardoor je een soepel en stabiel kleurenmengsel krijgt. Sommige mixers mixen de inhoud van een hele fles tattoo inkt, sommige alleen de inhoud van individuele ink cups.

Kunsthuid – een synthetisch materiaal met dezelfde kenmerken als huid. Een prijzig, maar fantastisch materiaal om op te leren tatoeëren.

Portfolio – je portfolio is een verzameling van al je werk, waarin potentiële klanten kunnen kijken wat ze van jouw skills mogen verwachten. Je probeert een zo goed mogelijk portfolio samen te stellen om meer klanten naar je toe te trekken – en ook voor je eigen ego. Het is tegenwoordig gebruikelijk om een geprint portfolio in de vorm van een boek én een online portfolio bij te houden.

Scarificatie – een manier om een artistiek litteken te creëren, dat op verschillende manieren op de huid kan worden aangebracht. Artiesten gebruiken tattoo machines zonder inkt, hete naalden of zelfs scalpels om een scarificatie te zetten. Er kan ook inkt in het genezende litteken worden aangebracht om de scarificatie extreem opvallend te maken.

Sleeve – een tattoo sleeve is een tattoo of serie tattoos die vanaf de hand tot de schouder uitstrekt. “Sleeve” betekent letterlijk “mouw” en geeft aan dat de hele arm van de persoon bedekt is met inkt. Als dit het geval is op het been wordt er wel gesproken van een leg sleeve.

Stencil – Een stencil is een manier om hulplijnen te zetten voor de tattoo, waardoor je het design sneller en strakker op de huid kan tattoeëren.  Een stencil maakt een afdruk waarbij de lijnen van de tattoo op iemands huid worden gedrukt. Het kan zijn dat de overbrenging van het ontwerp via de stencil niet perfect gebeurt. In dat geval zal je als artiest de ontbrekende lijntjes uit de vrije hand moeten invullen. Dit kunnen doen is ook een onderdeel van zelf leren tatoeëren.

Tattoo machine – de tattoo machine is jouw belangrijkste gereedschap. Je moet perfect weten hoe het apparaat en alle onderdelen daarvan werken. Er zijn namelijk verschillende soorten naalden, verschillende soorten inkt, en verschillende soorten aandrijving.  Je moet weten hoe je het apparaat uit elkaar haalt, schoonmaakt en weer in elkaar zet. En nee, serieuze tattoo artists noemen dit belangrijke apparaatje geen “gun”.

Tattoo verband – een verband dat met behulp van speciale tape over iemands kersverse tatoeages wordt aangebracht. Deze verbanden ademen en beschermen de huid tegen zonlicht. Ook absorberen ze weefselvloeistof en bloed.

Verdovingsmiddel – sommige artiesten gebruiken een spray of een crème die een lage concentratie verdovingsmiddel bevat. Het is meestal het verdovingsmiddel lidocaine, dat ook door artsen wordt gebruikt voor een kleine ingreep. Dit middel kan erg handig zijn als je een klant krijgt die een lage pijngrens heeft. Het duurt een kwartier tot een half uur voordat het middel effect heeft.

Leren tattoos tekenen?

Ruim voordat je zelfs zou moeten gaan nadenken over een naald in iemands vel zetten, leer je om tatoeages te tekenen. Tekenen is een andere methode om een afbeelding te maken dan inkt injecteren met een naald. Maar toch zijn er flink wat overeenkomsten tussen tekenen en leren tatoeëren. Ook bij tekenen leer je om lijnen trekken, schaduwen te maken, kleuren te combineren en te mengen en voorwerpen realistisch weer te geven. Als je goed kan tekenen dan kan je makkelijker leren tatoeëren dan wanneer je nooit een potlood vasthoudt. Om beter te leren tekenen zal je net als bij het tatoeëren zelf heel erg veel moeten oefenen. Oefen daarbij met potloden van verschillende hardheden en kleurpotloden van uitstekende kwaliteit. En het is makkelijker om een tekencursus te vinden dan een tattoo cursus.

Om je voor te bereiden op echt tatoeëren helpt het om tatoeages uit de bekendere genres te na te tekenen. Als je een paar Japanse tatoeages en een aantal traditionele (Sailor Jerry) tattoos hebt getekend, en flink wat pagina’s met tribals hebt gevuld, dan ben je goed op weg om deze soorten tattoos later zelf te kunnen ontwerpen. En om verschillende elementen uit bestaande tattoos te kunnen combineren tot een nieuw design. Bovendien is zelf een tattoo tekenen leuk en ontspannend.

Bovendien kan je, als je een goede tattoo tekenaar bent, ook nieuwe designs maken voor artiesten die dat zelf niet doen. Een goede tekenvaardigheid is belangrijk om zelf nieuwe tatoeages ontwerpen. Veel van de tatoeages die je zult gaan zetten staan kant-en-klaar in een boek, en je maakt ze alleen na op iemands huid. Maar je bent voor je klanten veel meer waard als je op bestelling persoonlijke tattoos kan ontwerpen. Online zijn er forums waarin goede tattoo tekenaars in contact kunnen komen met andere artiesten en met potentiële klanten. Het designen van een mooie, originele en vooral persoonlijke tattoo kan je een heel mooi bedrag je opleveren en is bovendien erg leuk om te doen.

Wat is de sfeer in de tattoo wereld?

Niet-ingewijden denken soms dat alle tattooshops donkere, schimmige holen zijn waar alleen maar mensen rondhangen die van top tot teen volzitten met agressieve tatoeages. Dat is natuurlijk absoluut niet zo. De wereld van tatoeages is een levende en veelzijdige community. Er zijn inderdaad tattooshops u die vooral mensen van het type motorrijder/metalhead tatoeëren, en dat zie je ook aan de eigenaars van deze shops. Maar houd er rekening mee dat er ook telkens meer studio’s komen die zich sterk op casual tattoodragers richten. Als je in zo’n shop wil werken dan heb je (ook) kennis nodig van elegante, verfijnde en artistieke tattoos met veel kleuren. Wat voor types mensen er bij jouw shop langs zullen komen, dat hangt af van jouw eigen instelling en persoonlijkheid, de stijlen van tatoeages waar jij je in specialiseert, en het netwerk dat je gaat opbouwen. Het is slim om regelmatig met andere tattoo artist en mensen uit de community te gaan praten over wat voor tattoos populair zijn, en welk soort tattoo artiesten ze maar met moeite kunnen vinden. Dat zou een interessante carriere-optie voor je kunnen zijn.

Welke mindset heb je nodig om tatoeëerder te worden?

Leren tatoeëren vraagt meer van je dan een vaste hand en een oog voor goede designs. De wereld van tattoos is een wereld op zich, waar niet iedereen zich direct (of helemaal nooit) thuis in voelt. Als je gaat beginnen met tatoeëren, en een cursus gaat doen of stage gaat lopen bij een tattoo shop, dan heb je een aantal persoonlijke eigenschappen nodig.

Geduld – geduld is een van de aller belangrijkste eigenschappen om te leren tatoeëren. Terwijl je bij tekenen of schilderen snel grote vlakken kan vullen is dit absoluut niet aan de orde bij tattoos. Het kost veel tijd om genoeg inkt in iemands uit aan te brengen om zelf een mooie tatoeage te zetten. En lang voordat je bij dat punt bent, heb je oneindig geoefend op kunsthuid. Zodat je zeker bent dat je geen enkele fout maakt en alle belangrijke technieken onder de knie hebt als je een echte tattoo gaat zetten. Als jij ongeduldig bent en van jezelf weet dat je die eigenschap niet kan beheersen, dan is dit misschien gewoon niet het vak voor jou.

Behulpzaam – in een tattooshop zijn veel klusjes te doen. Van het steriliseren van materiaal, tot het verlenen van assistentie aan een artiest en het ontvangen van klanten. Wees vriendelijk voor al je collega’s en klanten en ben bereid om elke klus te doen. Of dat nou het halen van broodjes voor een werkende collega is of het dweilen van de vloer. Stel je vooral niet op als die geniale artiest die te goed is voor dat soort kleine dingen. Een tattoo shop is een bedrijf waarbij de werknemers van elkaar op aan moeten!

Sociaal – je gaat per tattoo meerdere uren bezig zijn met het werken op iemands huid. Ook zal je in de wereld van de tattoos mensen tegenkomen met een bijzondere of heftige persoonlijkheid. Met iedereen die jouw shop binnenloopt moet je goed om kunnen gaan, en een sociaal gesprekje kunnen houden tijdens de tattoosessie. Daarom is het belangrijk dat je een sociaal persoon bent en met veel verschillende soorten mensen kunt omgaan. Als je een gedragsprobleem hebt, dan is het belangrijk om daaraan te werken. Ook ben je een verkoper. Je kan je twijfelende klanten dus helpen om die tattoo uit te kiezen waar ze enthousiast over worden.

De 5 basispunten om tatoeëerder te worden?

In de Engelse tattoo wereld wordt gesproken over de vijf P’s – vijf basisvaardigheden die je onder de knie moet hebben om een goede tattooëerder te worden. Pas als je echt al deze skills onder de knie hebt mag je jezelf een volleerd tattoo artist noemen. Losjes vertaald in het Nederlands zijn deze vijf belangrijke punten:

 1. De juiste naaldhoek. Een naald moet een hoek van 45 graden maken met de huid om op de juiste plek in de huid terecht te komen.
 2. De juiste naalddikte. De naald moet in een bepaalde laag van het huidweefsel terecht komen zodat de inkt blijft zitten. Zonder uit te lopen of weer te vervagen.
 3. Juiste omgang met de tattoo machine. Dit betekent dat je exact weet hoe het apparaat werkt, hoe je hem goed afstelt voor de verschillende doeleinden, en hoe je hem uit elkaar haalt en weer in elkaar zet. Beheersing van deze machine is even belangrijk als de juiste beheersing van een beitel voor een beeldhouwer of een penseel voor een schilder.
 4. Juist gebruik van je hand. Je moet weten hoe je de tattoo machine in je hand neemt, op welke vingers je hem laat rusten tijdens het gebruik, en hoe je het apparaat beweegt. Ook leer je hoe je de muis van je hand en je handpalm gebruikt om de zware tattoo machine te ondersteunen, waardoor je een basis hebt om vaste rechte lijnen te kunnen maken.
 5. De juiste oefening. Er zijn weinig aspecten van het tatoeëren zo belangrijk als voldoende oefening krijgen. Leer rechte lijnen zetten en schaduwen inkleuren. Leer welke kleuren je met elkaar kunt combineren en hoe je kleuren in elkaar vervaagt. Leer om uithoudingsvermogen te creëren, zodat je niet halverwege een tatoeage ondragelijke pijn in je hand hebt. En begin te leren tatoeëren in verschillende populaire stijlen, van blackwork tot yantra.

Moet je ook leren piercen als je in een tattoo shop wilt werken?

Veel tattoo shops bieden ook de mogelijkheid aan om je te laten piercen. Dat is een vak wat eigenlijk niet veel met tatoeëren te maken heeft. Je kan prima besluiten om alleen tattoos te zetten als je eenmaal commercieel aan de slag gaat – grotere tattoo shops hebben vaak professionele piercers, die zich alleen daarmee bezighouden. Maar als jij tatoeëren eenmaal lekker onder de knie hebt, en vooral als je het zelf leuk vindt om jouw capaciteiten uit te breiden, dan kan je absoluut leren piercen.

Net als bij tatoeages zijn er shops die betaalde cursussen geven die 1 of 2 maanden in beslag nemen. Met een workshopje van anderhalve dag ben je er echt niet! Bij een cursus van een pierceing shop of (semi)professioneel instituut leer je om de verschillende populaire piercings te leren zetten, hoe je dat hygiënisch en veilig doet (nog belangrijker dan bij tatoeëren) en nog veel meer. Net als bij tatoeages geldt dat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent bij piercings.Er bestaan heel veel verschillende soorten piercings, en dat aantal bereidt zich elk jaar verder uit. Bij een piercing cursus of opleiding oefen je vaak op stukjes vlees van een dier. Het voordeel daarvan is dat je ook thuis kunt oefenen, en dat het materiaal niet zo duur is als de kunsthuid die door beginnende tatoeërders wordt gebruikt.

Uitdagingen bij het zetten van tattoo`s?

Bij het leren tatoeëren moet je ook leren om rekening te houden met verschillende huidtypes, huidskleuren en huidaandoeningen. Niet elke huid kan op dezelfde manier en met dezelfde kleuren mooi getatoeëerd worden. En er zijn een aantal huidcondities waarin het onverstandig is om te tatoeëren. Huid die zwaar gebruind is of verbrand door de zon is niet ideaal, net als huid die een uitslag of psoriasis heeft. Ook zijn er sommige delen van het lichaam die erg moeilijk te tatoeëren zijn. De binnenkant van de lip, de hand van de palm en de zolen van iemands voeten bijvoorbeeld. De dunne, rimpelige huid van oudere personen of een dikke huid met veel eelt kan ook een uitdaging zijn om te tatoeëren. Je leert hier mee omgaan door advies te vragen aan meer ervaren artiesten, en door zelf ervaring op te doen. Huidskleur is ook iets om rekening mee te houden. Als iemand met een lichte huidskleur tatoeages met erg lichte kleuren wil, zullen die er niet erg uitspringen. Je kan je klant dan voorstellen om te kiezen voor sterkere kleuren. En bepaalde kleurcombinaties zijn slechter zichtbaar op een erg donkere huid. Hier rekening mee houden is iets wat je als ervaren tatoeëerder automatisch doet, en je kan je klanten daar goede adviezen voor geven zodat ze later optimaal kunnen genieten van hun tatoeage.

Wanneer tatoeëer je iemand wel of niet?

Er zijn een aantal wetten op het gebied van tatoeages. De wet bepaalt bijvoorbeeld hoe oud een klant moet zijn om door jou een tatoeage laten zetten. Afgezien daarvan zijn er ook medische complicaties om rekening mee te houden. En verder moet je gewoon je gezonde verstand gebruiken. Als je rekening houdt met alle onderstaande voorzorgsmaatregelen, dan mag jij jezelf een verantwoordelijk en professioneel tattoo artist noemen.

Leeftijd – om te beginnen is er de wettelijke leeftijd. Je hebt je minimaal aan de volgende eisen te houden – maar je bent vrij om zelf een hogere leeftijd vast te stellen. Als jij alleen mensen vanaf 18 jaar wil tatoeëren, dan is dat je goed recht.

Kinderen onder de leeftijd van 12 mogen sowieso niet getatoeëerd worden. Volgens de wet mag een kind vanaf de leeftijd van 12 tot een 16 een tatoeage laten zetten, als ze naar jouw tattoo shop komen onder begeleiding van een ouder of Voogd. Op deze leeftijd mag jij geen tatoeage zetten op iemands handen, polsen, hoofd of hals. Ook dien je ervan te verzekeren dat een jongere zo oud is als hij beweert te zijn, en dat de persoon die met hem/haar meekomt inderdaad zijn ouder of voogd is. Vanaf iemands 16e mag hij zelf beslissen waar hij welke tattoo wil laten zetten. Ook hier vraag je natuurlijk altijd om een geldige id-kaart!

Jouw eigen inschatting – elke artiest mag bovendien zelf bepalen wanneer hij weigert een tatoeage te zetten – je bent niet verplicht om inkt te gaan zetten. Bij sommige klanten zul je kritisch moeten nagaan of ze wel goed hebben nagedacht over de keuze van een bepaalde tatoeage. Door vragen te stellen naar hun motivatie, bijvoorbeeld hoe lang ze er al over zit te denken om een tattoo te nemen en hoe enthousiast ze daarover zijn, kan je nagaan of het hier een om opwelling gaat of om een weldoordachte keuze. Maar je kan ook zelf wel inschatten of een bepaalde tatoeage bij een bepaald persoon lijkt te horen, of dat het een minder goede keuze is. In dat tweede geval kan je die persoon proberen over te halen om een andere tattoo te overwegen.  Je helpt je klanten daardoor om een weloverwogen keuze voor een tatoeage te maken, en geen tatoeage bij iemand zet waar die persoon morgen of over 10 jaar heel veel spijt van gaat hebben.

Dit doe je om je klant tegen zichzelf te beschermen. Vooral jongeren hebben nu vaak een heftige interesse of fascinatie voor iets waar ze over een paar jaar niet meer achter staan. En dan kan het met bepaalde tatoeages heel erg moeilijk zijn om bijvoorbeeld te solliciteren. Denk maar eens aan tattoos met schedels, pentagrammen, omgekeerde kruizen, wapens, drugsattributen en agressieve of controversiële uitingen. Als je zulke tattoos op iemands lichaam zet op een plek waar hij of zij hem moeilijk kan bedekken, bijvoorbeeld op een hand of in het gezicht, dan gaat die persoon daar op professioneel en sociaal vlak waarschijnlijk flinke negatieve consequenties van krijgen.

Medische aandoeningen – verder moet je rekening houden met medische complicaties. Een goede tattooshop geeft voordat er een tattoo wordt gezet meestal een standaard foldertje met informatie, waarin een potentiële klant zelf kan kijken of hij een medische aandoening heeft waarbij het onverstandig is om te tatoeëren. Voorbeelden zijn:

 • als je een chronische huidziekte hebt
 • als je allergisch bent voor metaal of inkt
 •  als je diabetes hebt
 • bij hart- en vaatziekten
 • als je zwanger bent of borstvoeding geeft
 • en vooral als je stollingsproblemen hebt – dit kan leiden tot levensgevaarlijke bloedingen!

Anders – ten slotte zet je natuurlijk geen tatoeages bij personen die onder invloed van alcohol of drugs zijn. Of bij mensen die verward overkomen, of psychische klachten lijken te hebben.

Nazorg- geef, je als je iemand gaat tatoeëren, altijd een goede nazorg. Je vertelt je klant hoe hij zijn nieuwe tatoeage verzorgt, zodat die goed geneest en er mooi uit komt te zien. Ook hier is het verstandig om een foldertje op te stellen en mee te geven over de mogelijke complicaties die na het zetten van een tattoo kunnen optreden.

Welke soorten stijlen tattoo kan je leren te zetten?

Tattoos zijn zeker niet iets van de moderne tijd. Verschillende volken tatoeëren hun lichaam al sinds de prehistorie. Verschillende stijlen van tatoeages die Nederlanders tegenwoordig op een lichaam willen laten zetten, komen rechtstreeks uit Nieuw-Zeeland, Japan of een andere oude cultuur. Maar er zijn ook heel veel stijlen die pas in de laatste eeuw ontstaan zijn, en er komen zelfs nog steeds nieuwe stijlen bij.

De creativiteit van tattoo artiesten en traditionele kunstenaars zorgt ervoor dat je als nieuwe tatoeëerder van alle markten thuis moet zijn. Hoe meer verschillende stijlen jij beheerst, hoe meer klandizie je krijgt van mensen die graag in deze stijl getatoeëerd willen worden. Je moet dus leren tatoeëren op verschillende manieren. Leer deze stijlen kennen en begin de stijlen te oefenen die jij zelf aantrekkelijk vindt.

 • 3D tatoeage – dit is een tatoeage die bestaat uit twee overlappende afbeeldingen in blauw en rood. Als je een 3D bril opzet, dan wordt deze tatoeage ook echt 3D.
 • Americana – deze tatoeages bevatten vaak een beperkt kleurenpallet en lijken op traditionele Classic tatoeages. De subject matter is echter meestal gebaseerd op traditionele Amerikaanse cultuur, zoals Indianen, wolven, veren en dromenvangers.
 • Biomechanisch – biomechanische tatoeages veranderen de draget ervan in een soort cyborg. Als ze goed aangebracht worden geven ze de illusie dat een deel van de huid verdwijnt, en een blik biedt op de onderliggende mechanische structuur, zoals metalen tandwielen, hydraulische slangen en elektronica.
 • Blacklight tattoos – elke tattoo die oplicht onder blacklight, door het gebruik van speciale inkt.
 • Blackwork – dit is een term voor elke tatoeage die geen kleuren bevat. De tattoo is helemaal opgebouwd met zwarte inkt en kan strakke lijnen en schaduweffecten bevatten.
 • Geometrisch – geometrische tatoeages maken gebruik van een patroon van geometrische figuren, zoals ruiten, cirkels, golven, en rechthoeken. Soms vormen geometrische figuren een optische illusie. Voor deze stijl van tatoeëren is het heel belangrijk dat je gedetailleerd kunt werken en goede, scherpe lijnen kunt maken.
 • Japanse tatoeages (irezumi) – Japanse tatoeages hebben een vrij donkere uitstraling en bevatten traditionele Japanse motieven, geometrische figuren en karakters uit de Japanse mythologie. Ze staan er bekend om dat ze gedragen worden door gangsters van de Japanse yakuza.
 • Classic – classic tatoeages zijn de tattoos die je vroeger vooral op zeelui kon aantreffen. Denk aan rozen, vogels, schedels, pin-ups, speelkaarten, woeste dieren en pistolen. Behalve de elementen die in dit soort tattoo’s terugkomen is de stijl waarin ze worden uitgevoerd ook typerend. Sailor Jerry was een bekende Amerikaanse artiest die als grondlegger van deze stijl geldt.
 • Hyperrealistisch – deze tatoeages zijn even gedetailleerd als een schilderij van een ervaren beeldend kunstenaar. Vaak wordt bij deze tattoos veel kleur gebruikt. Deze tatoeages zijn extreem gedetailleerd, en zijn alleen weggelegd voor de echte tattoo meesters.
 • Lettertatoeages – deze tatoeages zijn waarschijnlijk de meest populaire soorten tattoos. Hierbij wordt een naam, een woord of een quote op de huid van de drager aangebracht. Om deze tattoos te kunnen zetten is het belangrijk dat je veel verschillende lettertypes kent en beheerst.
 • New School – deze aantrekkelijke tatoeages gebruiken extreem veel kleur, veel schaduweffecten en kleurovergangen, en zijn erg gedetailleerd.
 • Stick and poke – een van de simpelste stijlen en een goede oefening voor beginners om te leren tatoeëren. Bij deze stijl maak je dikke zwarte lijnen met een enkele naald, waardoor je een afbeelding met hoog contrast krijgt.
 • Tribal – er zijn verschillende soorten tribal tattoos, waarvan de inspiratie afkomstig is uit Afrikaanse, Polynesische en Amerikaanse culturen. Maori-tattoos zijn één van de bekendste vormen van tribals. Vaak, maar niet altijd, worden ze gemaakt met blackwork en bestaan ze uit een combinatie van patronen, figuren en geometrische pntwerpen. Tribals hebben door het hoge contrast met de huid een zeer krachtige uitstraling.
 • Watercolor – watercolor is een soort tattoo die het effect van een aquarelschilderij probeert na te bootsen. Je hebt hier verschillende subtiele kleuren die door elkaar heen lopen en een vlekkerig effect, dat bovendien gecombineerd kan worden met blackwork en andere stijlen met strakke lijnen.
 • Yantra – yantra is een tattoo stijl met motieven en letters die uit Zuidoost-Azië afkomstig zijn. Vaak gaat het om geometrische motieven, dieren en hindoeïstische goden die een religieuze betekenis hebben. In het Westen wordt ze vooral gezet om esthetische redenen.