Een tattoo laten zetten: waarmee moet je rekening houden?

Een tattoo laten zetten waarmee moet je rekening houden

Wil je een tattoo laten zetten? Steeds meer mensen nemen een tattoo. Het is allang niet meer iets dat uniek is voor ruige types uit underground subculturen. Ook moeders, professionals en jonge mensen lopen rond met tattoos. We zien bovendien dat er steeds meer creatieve, elegante tattoos in het straatbeeld komen. Sommige studios zijn erin gespecialiseerd. Niemand zal je raar aankijken als je zo rond loopt met zo’n tatoeage! Heb jij al een idee wat voor tattoo je wil laten zetten? En bij welke tattoo studio je dat wil doen? In deze tekst helpen weer om daar keuzes voor te maken. Want hoe beter je een beeld hebt van wat voor tattoo je wilt en welke shop je het mooiste resultaat kan geven, hoe blijer je uiteindelijk bent met je tatoeage.

Belangrijk: een tattoo laten zetten is permanent!

Het is essentieel dat je je realiseert dat een tatoeage permanent is. Het is heel iets anders dan een coole nieuwe bloes of rok kopen, dan je haar laten verven en zelfs anders dan een piercing laten zetten. Al die kledingstukken kan je uittrekken, en de piercing trouwens ook. Een tatoeage is permanent, en kan alleen door dure en pijnlijke laserbehandelingen verwijderd worden. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat voor tattoo je wil laten zetten. Misschien ben je op dit moment ontzettend fan van iets of iemand. Denk jij dat dat over 5 jaar nog zo is? Want dan zal je tatoeage nog prima zichtbaar zijn. Een tattoo laten zetten in een opwelling, omdat je deze week opeens heel erg onder de indruk van iets bent, is dan ook zeker geen goed idee. Als je al meerdere maanden rondloopt met het idee om min of meer dezelfde tatoeage te nemen, dan is het een ander verhaal. Dit kan een tatoeage worden waar jij de rest van je leven happy over bent.

Waar ga je de tattoo laten zetten?

De plek op je lichaam waar je jouw mooie tattoo wil laten zetten is een andere belangrijke keuze die je maakt. Sommige soorten tatoeages zijn alleen bedoeld voor geliefden, en die laat je op plekken zetten die alleen zichtbaar zijn als je naakt bent. Andere tatoeages kun je op je onderrug laten zetten, op een bovenarm, of op een andere plek die alleen aan het zwembad en aan het strand zichtbaar is. Al deze tatoeages gevallen zijn nog vrij makkelijk te bedekken met behulp van korte of lange kleding. Dat is anders als je een tatoeage laat zetten op je onderarmen, je pols, je hand, je hals, je gezicht of je nek. Deze plekken kan je nauwelijks bedekken. En deze tattoos zullen ook zichtbaar zijn door mensen waar je graag een goede indruk op wilt maken. Denk aan je schoonouders, een toekomstige werkgever, of leuke nieuwe mensen die je bij het uitgaan ontmoet. Wil jij dat deze mensen meteen je tatoeage zien? En je misschien meteen in een hokje plaatsen?

Wat voor soort tattoo wil je laten zetten?

Heb je al een heel duidelijk beeld wat voor afbeelding of tekst je op je lichaam wilt tatoeëren? Er zijn veel meer stijlen tattoos dan de ouderwetse afbeeldingen die je op een zeeman aantreft. Je weet wel, met speelkaarten, rozen, schedels en hartjes. Deze klassieke soort tattoo is in de afgelopen 50 jaar aangevuld met tientallen verschillende soorten designs. Je kunt bij een tattooshop langsgaan om de portfolio’s van de artiesten bekijken, en de andere tattoos die beschikbaar zijn. Misschien vind je er eentje van die jou super goed bevalt. Of misschien brengen ze je op een idee om een eigen design te maken, of om een persoonlijk uniek design te laten maken door een tattoo artist voor jou. Er zijn heel veel plekken waar je inspiratie kunt vinden voor een nieuwe tatoeage. Zoek in Google naar eens naar tatoeages of afbeeldingen van tatoeages. Wedden dat je honderden gave ontwerpen tegenkomt die je nog niet eens had overwogen en die je op nieuwe ideeën brengen? Misschien heb je zelfs zin om zelf een opleiding tatoeëren te gaan volgen!

Welke soorten tattoos bestaan er tegenwoordig?

Hier noem me een paar stijlen van tatoeages die populair zijn of die pas nieuw zijn. Misschien had je daar nog niet eens over nagedacht. Zoek op internet even naar deze stijlen, en wie weet vind je wel een favoriet nieuw design voor een je toekomstige tatoeage!

 • Blacklight tattoos. Het leuke van deze tattoos is, dat ze eigenlijk alleen zichtbaar zijn onder blacklight. Dus onder ultraviolet licht. In de felle zon zal niemand deze tatoeage opmerken, maar dat wordt anders als jij op de dansvloer staat op een plek waar ultraviolette lichten branden.
 • Tribals. Je weet vast wel hoe een tribal tattoo eruitziet. Het zijn stoere, krachtige verzamelingen van meestal in zwart-wit uitgevoerde vormen en figuren. Ze zijn meestal gebaseerd op de traditionele tatoeages van stammen uit oude culturen, zoals de Maori uit Nieuw-Zeeland.
 • Watercolor. Dit zijn hele mooie kleurrijke tatoeages met verschillende kleuren die in elkaar overlopen. Daardoor krijg je het effect van een aquarel schilderij. Boven de kleurige onderlaag kan nog een strakkere en opvallende een afbeelding met zwarte inkt worden aangebracht. Laat een mooie watercolor tattoo zetten – voor dit soort tatoeages hoeft niemand zich te schamen.
 • Yantra. Yantra is een stijl van tatoeëeren die afkomstig is uit het oude Khmer-rijk en Thailand. Het zijn geometrische verzamelingen van figuren, dieren en letters. In Azië hebben deze tatoeages een religieuze betekenis, maar in Europa nemen mensen ze omdat ze er zo mooi uitzien.
 • Lettertype tatoeages. Er zijn heel veel verschillende soorten lettertypes die een artiest kan gebruiken om een boodschap op jouw huid te zetten. Of dat de naam van je geliefde of je kindje is, of jouw persoonlijke levensmotto. Er zijn duizenden verschillende lettertypes, en artiesten die hierin gespecialiseerd zijn, kunnen op basis van jouw verhaal een perfect lettertype voor je nieuwe tatoeage uitkiezen. En natuurlijk kan je ook online op speciale websites op zoek gaan naar een lettertype dat jou bevalt. Neem het design mee naar de tattoo shop, en je kunt het woord als een tattoo laten zetten.
 • Classic. Dit zijn de tatoeages die we eerder noemden, met elementen zoals pin-up modellen, dierenkoppen, bloemenranken en banieren. Dit waren de eerste soorten tatoeages die in het Westen bekend werden, omdat stoere matrozen ze op hun lichaam lieten tatoeëren. De bekende Amerikaanse tattoo artist Sailor Jerry is iemand die deze stijl heeft gepromoot, en die dus eigenlijk heeft gezorgd voor de verspreiding van de tattoo art in Amerika en Europa heeft gezorgd.

Wanneer mag je een tattoo laten zetten?

Een tattoo artist zet niet zomaar een tattoo bij iedereen. Ze maken zelf een afweging of ze een bepaald persoon een bepaalde tattoo geven, en ze hebben zich bovendien ook nog aan wettelijke eisen te houden.

 • Leeftijd. Om te beginnen is er een minimum leeftijd waarop jij je een tattoo mag laten zetten. Als je jonger bent dan 12  mag je sowieso geen tattoo nemen. Van 12 tot 16 mag je alleen een tattoo nemen als je wordt begeleid door een van je ouders of een voogd. Bovendien mag de artiest dan geen tatoeage zetten op je handen of polsen, en op je gezicht of hals. Vanaf je 16e mag je zelf weten waar en welke tattoo je wil laten zetten. Maar nogmaals, artiesten maken hierin ook een eigen keuze. Sommige mensen tatoeëren pas klanten vanaf hun 18e. En ze kunnen altijd naar je ID vragen, zodat ze zeker weten hoe oud jij bent.
 • Onderwerp. Er zijn soorten tattoos die je echt niet op je huid wilt hebben, en de meeste artiesten zullen deze dan ook weigeren voor je eigen bestwil. Denk aan racistische, antisociale, shockerende en sommige religieuze uitingen. Als deze tatoeages op een zichtbare plek op je huid staan, kan je daar in je sociale leven heel veel last van ondervinden. En zeker als je gaat solliciteren. Wat denk je dat je uitstraalt voor een werkgever waarbij je op sollicitatiegesprek komt, als je een verzameling wietblaadjes, wapens of agressieve teksten op je hals of gezicht hebt staan? Waarschijnlijk zal je heel veel problemen krijgen om ergens aangenomen te worden. Elke artiest maakt hier in zijn eigen afweging, en als jij verstandig bent dan denk je ook even verder na voordat je besluit om zo’n soort tattoo te laten zetten! Je zou niet de eerste zijn die daar heel erg veel spijt van krijgt.
 • Medische aandoeningen. In sommige situaties is het geen slim idee om je een tattoo te laten zetten. Als je allergisch bent voor inkt of voor injecties, en als je stollingsproblemen hebt (waarbij je bloed niet goed stolt), dan is je laten tatoeëren een no-go. Maar ook onder andere omstandigheden kan je beter even wachten met een tattoo zetten. Bijvoorbeeld als je last hebt van uitslag of psoriasis, verbrand bent, of een andere huidaandoening hebt. Als je lijdt aan hart- en vaatziekten of diabetes en als je zwanger bent of borstvoeding geeft, ook dan is een tattoo laten zetten geen goed idee.
 • Andere omstandigheden. Neem nooit een tattoo als je dronken bent of onder invloed van drugs. Je zult dan waarschijnlijk later heel veel spijt krijgen van je impulsieve actie, en bovendien kan je last krijgen van bloedingen en van een slechte genezing van je tatoeage. Ook als je depressief of manisch bent of op een andere manier psychisch niet lekker in je vel zit, neem dan geen tatoeage. Je psychische toestand beïnvloedt je vermogen om een goede keuze te maken. Later, als je psychisch weer tot rust komt, kan je heel anders over de tatoeage nadenken die je op dat moment een goed idee leek.

Waar ga je je jouw tattoo laten zetten?

Er zijn heel veel verschillende tattoo shops in Nederland, en allemaal hebben ze andere specialismen en een ander klantenbestand. Er zijn ruige tattooshops die vooral klanten uit de motorwereld, uit de heavy metal wereld of uit de hardstyle wereld op bezoek krijgen. Uiteraard hebben die het personeel en de stijlen van tattoos die bij deze doelgroepen passen. Maar zoals we al zeiden zijn er ook studios die gespecialiseerd zijn in subtiele, decoratieve tattoos, die niemand zullen shockeren. Het is een heel goed idee om online te kijken wat voor soort tattoo shops in jouw buurt je aantrekkelijk lijken. En om dan bij een paar tenten langs te gaan, als je daarvoor de tijd hebt. Vraag of je het portfolio van de artiesten mag zien. Dit is een boek met al het werk dat ze tot nu toe verricht hebben. Hierin krijg je een heel goed idee van wat voor soort tattoos ze kunnen zetten, en of dat aansluit bij jouw wensen. Een goede tattoo shop of artiest zal je ook uitnodigen om een persoonlijk babbeltje te maken, om daarin je wensen te verkennen. Bespreek dan wat jij wilt, hoe ze te werk gaan, en of ze een goed idee hebben, onder het genot van een kopje koffie of een lekkere cola. Goede artiesten zullen de tijd voor je nemen en samen verkennen wat voor soort tatoeage bij jou past. Als de sfeer van de tattoo shop je bevalt en als je een klik voelt met een van de artiesten, dan kun je ze vragen om een schets of design voor jou uit te kiezen of te ontwerpen. Als ze dat hebben gedaan, kan je het ontwerp nog laten aanpassen, totdat jij 100% tevreden mee bent.

Hoe gaat een tattoo laten zetten in zijn werk?

Bij het tatoeëren wordt er met behulp van een zogenaamde tattoo machine met naalden inkt onder je huid gebracht. De naald beweegt snel op en neer brengt telkens een beetje inkt in je dermis, en huidlaag die zich erg langzaam vernieuwt. Daardoor blijft de tatoeage heel veel jaar zichtbaar en mooi van kleur. Het tatoeëren kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, of in een half uurtje klaar zijn. Dit hangt af van de skill van de artiest, maar vooral van de oppervlakte van jouw tatoeage. Als je een mooie tattoo wil laten zetten die je hele rug bedekt, dan kost diverse dagdelen, waarvoor je dus telkens moet terugkomen.

Voordat de artiest een tattoo zet wordt je huid eerst gereinigd en gedesinfecteerd. Als je een lage pijngrens hebt kan je vragen om een pijnstillende crème met het middel lidocaine. Het hangt van het lichaamsdeel af hoe pijnlijk het is om een tattoo te laten zetten. Meestal is het niet zo pijnlijk als bijvoorbeeld een injectie krijgen. Vaak zal een artiest een zogenaamd stencil gebruiken, een soort afdruk van de tatoeage die hij op je huid zet, en die helpt om een mooie strakke tatoeage te maken. Tijdens het tatoeageproces bouwt de artiest stip voor stip en lijn voor lijn jouw tatoeage op. Eerst met dunne lijnen, daarna met schaduweffecten en met kleuren.

Als je tatoeage uiteindelijk klaar is, dan krijg je instructies voor nazorg. Dat houdt in dat je de tatoeage eerst een aantal uur bedekt met een verband dat vocht en bloed absorbeert, en de verse inkt beschermt. In de 2 tot 4 weken daarna zul je je tatoeage zelf moeten verzorgen, zodat hij goed geneest en er uiteindelijk mooi komt uit te zien. Een tatoeage is eigenlijk een wond: je huid is immers heel veel keer doorboord. Gebruik speciale verbanden om je tatoeage te beschermen tegen wrijving de zon en tegen water. Ook helpt het om je huid te hydrateren met bepaalde lotion. Je tattoo artist kan je instructies geven voor de allerbeste nazorg, zodat jij met een prachtige tatoeage op je lichaam kan pronken.

Tips als je een tatoeage gaat laten zetten!

Een tattoo laten zetten kan een behoorlijke tijd duren en is best een ingrijpende gebeurtenis. Vergelijkbaar met naar de dokter gaan voor een lange behandeling. Als je onzeker bent over de dag zelf of bang bent dat je niet tegen de pijn kunt, dan hebben we hier een aantal tips voor je die je kunnen helpen.

 1. Neem iemand mee. Het helpt erg om iemand met je mee te nemen naar de tattoo shop. Of het nou een goede vriend of vriendin is, of je moeder. Die persoon kan je helpen om je op je gemak te laten voelen. En door een praatje te houden let je minder op de pijn van het zetten van de tatoeage.
 2. Weet zeker dat je 100% blij bent met het design. De artiest zal, als hij professioneel is, zijn best doen om je een zo goed mogelijke tatoeage te geven, die echt bij jou past. Maar uiteindelijk is het jouw eigen keuze welk design je neemt, en of je daar 100% tevreden mee bent. We hebben je al aangeraden om zeker niet over een nacht ijs te gaan. Integendeel, hoe langer je over je nieuwe tattoo nadenkt, hoe beter de kans dat je een echte winnaar krijgt! Zorg dus dat je helemaal happy bent met het design. Als er tekst in je tatoeage zit, kijk dan goed de spelling ervan na. Online zijn er tientallen sites die verkeerd gespelde tattoos belachelijk maken. En we gaan er even vanuit dat je niet wilt dat er een foto van jouw tatoeage daarop terechtkomt.
 3. Zorg voor een goede conditie. Als je een tattoo gaat laten zetten, dan is het belangrijk dat je goed uitgerust bent, in goede psychische gezondheid verkeert, geen medische aandoeningen hebt die het proces van tatoeëren moeilijker maken of zelfs riskant maken, en dat je voldoende hebt gegeten. Je zit wel eventjes in die tattoo salon, dus zorg voor een stevig ontbijt of lunch met voldoende koolhydraten. Je zult bloed verliezen tijdens het proces van tatoeëren, en daarom is het belangrijk dat je lichaam zijn bloedsuikerniveau op peil kan houden. Anders bestaat een risico dan dat je flauwvalt – niet leuk voor jou en niet leuk voor de artiest.

Wat zijn redenen dat mensen een tattoo laten zetten?

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke achtergrond bij een bepaalde tatoeage. Het kan zo simpel zijn dat je een design zag dat je prachtig vond en waar je verliefd op bent geworden. In dit geval zit er geen diepere betekenis achter, maar dat is dan ook niet verplicht. Als jij een bepaald moment in je leven wilt markeren, dan is dat een uitstekende reden om een tattoo te laten zetten. Denk aan de geboorte van je eerste kind, een herinnering aan je overleden grootmoeder, of het overwinnen van een zware periode in je leven. Deze tattoos helpen je om te herinneren en geven je positieve kracht, elke keer dat je de tattoo ziet. En als je echt een plaatje of een spreuk hebt die jouw leven opsomt: ga ervoor! Kies het allermooiste lettertype dat je kunt vinden, en laat die uitspraak op je lichaam vereeuwigen. Er zijn ook dingen die je beter niet kan laten tatoeëren. Wil je echt op je vijftigste rondlopen met een tatoeage die zegt: “Party Till You Die?”. En één van de soorten tatoeages die het meest verwijderd wordt bij laserklinieken is die met de namen van vriendjes en vriendinnetjes. Heel leuk voor je als je tot je over tot over je oren verliefd bent. Maar zeker als je jong bent, kan het zijn dat een relatie niet zo lang duurt. Wat als je nu de naam van je bae op je hals laat zetten, en het gaat over drie maanden uit – wat dan?

Wat kost het om een tattoo te laten zetten?

Dit hangt van een aantal factoren af. Tattoos kosten professionele inkt, de aandacht van een artiest die daarvoor een speciale opleiding heeft gevolgd, en de prijs van high tech materiaal. Een kleine tattoo laten zetten loopt al snel tegen de €100 aan. Om nog maar te zwijgen over een tatoeage die een heel bovenbeen bedekt. Mensen die van top tot teen getatoeëerd zijn lopen dan ook letterlijk met een fortuin aan inkt in hun huid rond. Bespaar niet op de kosten van je tatoeage. Artiesten die nog up and coming zijn, en bijvoorbeeld nog geen eigen tattoo studio hebben, zijn vaak goedkoper. Maar met een beetje pech zie je hun onervarenheid terug in de kwaliteit van jouw tatoeage. Beter is het dus om even door te sparen en zeker te weten dat jij iets op je huid krijgt, waar je 100% verliefd op wordt. Laat nooit een tattoo zetten door een amateur. Niet alleen ziet het er waarschijnlijk niet uit, met kromme lijnen en inkt die te ondiep of diep in je huid zit, waardoor hij vervliegt of uit gaat lopen. Amateurs hebben ook niet de speciale training gevolgd op het gebied van tatoeage hygiëne, waardoor je tatoeage flink ontstoken kan raken, of hypertrofie littekens kan vormen, waar je serieuze huidklachten aan kan overhouden.